Fortsatt evakuering etter skred på Svalbard

Lokale snekkere har nå vært i de skredrammede husene i Longyearbyen for å sikre dem mot vær og vind. Evakueringen opprettholdes gjennom jula.

Snekkerne har dekket til åpne vinduer, dører og rom, slik at husene blir noenlunde tette og beboernes eiendeler beskyttes, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Sysselmannen understreker at forbudssonen rundt skredområdet opprettholdes til over jul. Det er satt opp fysiske sperringer, og det vil være vakthold i området i hele jula.

NVE advarer folk i området mot å bryte ferdselsforbudet.

– Det er rett og slett farlig, sier geolog Odd Arne Mikkelsen til NRK.

En værendring har ført til mer snø og usikre forhold i fjellet, advarer han.

– Det kan gå ras. Det er jo derfor det er evakuert. Vi har ikke helt full kontroll her, så derfor tar vi de forholdsregler som er nødvendige, sier Mikkelsen.

To personer mistet livet og flere hus ble fullstendig ødelagt da Longyearbyen ble rammet av snøskred lørdag. Som følge av ulykken skal det nå utarbeides daglig varsling av snøskredfaren i Longyearbyen.

Det er Norges Geotekniske Institutt (NGI) som har fått i oppgave å utarbeide varselet. NGI lager allerede tilsvarende varsler for Bergensbanen mellom Geilo og Voss for Strynefjellsveien.