Søndag kveld sto vannet over veien på Voss, men det er ikke meldt om flomproblemer gjennom natten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Flomvannet trekker seg tilbake i Vosso og Opo

Flomtoppen ble trolig nådd på Voss natt til mandag, og i Odda begynte flomvannet i Opo å trekke seg tilbake søndag kveld.

– Vi har ikke noen fullstendig prognose ennå, men vi ser en utflating. Flommen er ikke på retur i hele vassdraget ennå, men den er på retur lengst oppe, sier vakthavende hydrolog Anne Gunvor Berthling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om Vosso til NTB klokken 6 mandag morgen.

Fortsatt rødt

– Hvis det ikke blir like intens nedbør mandag, virker det som om toppen er nådd og at det har kulminert omtrent på nivå for 50-årsflom, sier Berthling, men minner om at det røde flomvarselet, det mest alvorlige nivået, fortsatt gjelder.

Flomtoppen i Opo ble nådd allerede ved 20-tiden søndag kveld, men kommunen og NVE holdt vakt gjennom natten. Ordfører Roald Aga Haug sier til lokalavisen Hardanger Folkeblad at NVE har hatt befaring og mener elveleiet holder seg godt.

– I løpet av dagen har vi hatt folk sørover helt til Reinsnos for å gjøre vurderinger. Det har vært folk ute langs vassdraget hele dagen og kvelden, sier Aga Haug.

Slapp trolig med skrekken

Også på Voss kan det se ut som om de slapp med skrekken denne gangen. NVE hevet flomvarselet til rødt, og flere var søndag ute for å berge verdisaker og annet som kunne bli ødelagt av det stigende vannet i Vosso. E16 ble stengt av vannet og er fortsatt stengt ved Sundve mellom Voss og Vinje mandag morgen. På Vossevangen flyttet Fleischers Hotel gjester fra lavtliggende motellrom til rom som lå høyere opp fra vannet.

Hordaland politidistrikt sier det ikke har kommet inn meldinger om skader eller dramatiske hendelser i løpet av natten.

– Vi har ikke hørt noe fra Voss siden jeg kom på vakt sent søndag, så da har de nok hatt god kontroll. De ville nok tatt kontakt om det var noe, så det at jeg ikke har hørt noe tyder på at natten har gått greit for seg, sier operasjonsleder Frode Kolltveit til NTB litt etter klokken 5 mandag morgen.