Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Komiteflertall vil ha ENØK-utvidelse

Et flertall i energi- og miljøkomiteen på Stortinget vil utvide ENØK-ordningen til også å omfatte etterisolering og skifte av vinduer.

Audun Lågøyr i BNL. Foto: Madeleine Bergheim

ENØK-endringene foreslås i en innstilling fra energi- og miljøkomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2016.

Det blir godt mottatt i Byggenæringens Landsforening (BNL).

– Nok en gang har et flertall på Stortinget presset regjeringen og klargjort at de ønsker et ENØK-fradrag som også inkluderer passive tiltak på bygningskroppen, som for eksempel utskiftning av vinduer, vindtetting og etterisolering, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i BNL.

Han legger til at potensialet for å spare energi i husholdningene svært stort.

– Potensialet ligger på rundt 12-13 terrawatt, og vi ser det som en naturlig oppfølging av klimaavtalen i Paris at regjeringen både ser på hvordan man produserer mer fornybar energi, men også hvordan man spare, sier Lågøyr.

Komiteens flertall, med medlemmer fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, viser til at dagens lave strømpriser ikke er et insentiv for forbrukere til å spare strøm, og at dette gjenspeiles i få søknader til regjeringens støtteordninger for enøktiltak i hjemmet.

Under Enova-tilskuddet har det hittil i 2015 blitt utbetalt 50 millioner kroner i støtte til 2.667 husholdninger. I tillegg har det blitt utbetalt 15 millioner kroner i 2015 til tiltak som falt under den tidligere ordningen.

Flertallet i komiteen mener derfor det er behov for en gjennomgang av ordningen, og at bolibyggelag og boligselskap bør inkluderes.

De mener også at etterisolering og skifte av vinduer også bør få støtte og at ordningen bør forenkles ytterligere.

– Dette er viktige tiltak – både for at vi skal nå våre nasjonale miljømålsetninger – men også for å trygge arbeidsplasser i hele landet, sier Lågøyr og legger til at BNL vil følge opp for å få forslagene gjennomført i praktisk politikk.

– En slik ordning som komiteen nå ber om bør vises igjen både i form av skattefradrag og i den direkte støtteordningen, sier Lågøyr.