Dugnadsarbeideren ble truffet av den 1,8 tonn tunge bjelken under dugnadsarbeid for Smiths venner. Foto: Arbeidstilsynet

Alvorlig skadd på Smiths venner-dugnad: - Hårreisende dersom ungdommene ikke er yrkesskade-forsikret

Det unge Smiths venner-medlemmet fikk brist i ryggvirvelen under dugnad på milliardprosjekt.                    - Hårreisende dersom de ikke er yrkesskadeforsikret, mener forsikringsaktør. Ryenstubben 2 sier ungdommene er personforsikret på likt nivå som yrkesskadeforsikring. (Oppdatert versjon.)

Bygger ut for to milliarder

Brunstad Christian Church bygger ut Oslo Convention Center i Vestfold for rundt to milliarder kroner. Nylig kunne Byggeindustrien fortelle om en alvorlig arbeidsulykke på byggeplassen der en ung tysk menighetsmedlem fikk brist i ryggvirvelen etter å ha fått en 1,8 tonns stålbjelke over seg under byggearbeidene. Han jobbet på en langvarig dugnadskontrakt for menigheten.

Smiths venner

Brunstad Christian Church er på folkemunne kjent som «Smiths venner». Menigheten oppsto tidlig på 1900-tallet i Vestfold, og har i dag virksomhet i 54 land. På verdensbasis har menigheten mellom 30.000 og 40.000 medlemmer, over 7.000 av dem i Norge. En sentral del av menighetens økonomi er frivillige gaver. Grunnleggeren var Johan O. Smith som bodde i Horten.

Den tyske dugnadsarbeideren ble hardt skadd da han ble truffet av en 1,8 tonns stålbjelke 3. juni i år.

I ulykkesrapporten fra Arbeidstilsynet kom det frem at minst 35 personer fra hele Europa skal ha jobbet på menighetens store milliardutbygging på Brunstad uten lønn, men for kost og losji, for det Smiths venner-eide dugnadsselskapet Ryenstubben 2.

De leide i sin tur dugnadsarbeidskraften ut til entreprenøren IEC Conststruction, også et selskap som menigheten selv har eierinteresser i.

Byggeindustrien har spurt både Ryenstubben 2, IEC Construction og Brunstad Christian Church, som eier dugnadsselskapet Ryenstubben 2 gjennom holdingselskapet BKM Holding, om ungdommene er yrkesskadeforsikret.

"Tilfredsstillende forsikret"

Generalentreprenør IEC Construction svarer slik i en e-post til Byggeindustrien:

– I forhold til det vi har fått dokumentert har disse vært tilfredsstillende forsikret, detaljerte opplysninger kan du ta direkte med selskapet, skriver daglig leder i IEC Construction, Dagfinn Lindberg, i en e-post til Byggeindustrien.

Men om det som beskrives som "tilfredsstillende forsikringer" inkluderer en yrkesskadeforsikring, forblir ubesvart.

Ikke svar

Da denne saken først ble publisert, hadde ikke Ryenstubben 2s daglige leder, Rolf Ekholt, svart på spørsmålene han selv ba om å få på mail. To og en halv dag etter at Byggeindustrien stilte Ryenstubben 2 spørsmål om forsikringsordningene, fikk vi onsdag kveld mail fra daglig leder Rolf Ekholt. 

Der skriver han følgende:

- I perioden vi hadde frivillige mannskaper engasjert for oss hadde vi en personskadeforsikring på tilsvarende nivå som en yrkesskadeforsikring for disse.

På spørsmål om den skadde fortsatt er på Brunstad og hvordan tilstanden hans er, svarer Ekholt:

-Vedkommende er ikke lenger engasjert på Brunstad. Vi har sørget for god oppfølging av vedkommende etter ulykken, og han er i god behold og studerer og arbeider i Tyskland i dag.

Vurderte forsikringen som god

Sentralleddet i Brunstad Christian Church, som gjennom BKM Holding, eier Ryenstubben 2, har også brukt flere dager på å svare på spørsmål om arbeidsulykken og hvorvidt dugnadsarbeiderne er yrkesskadeforsikret.

Til slutt svarer pressekontakt Berit Hustad Nilsen slik på mail:

- BCC setter krav til at de som drifter ungdomsprogrammer som er knyttet opp mot BCC skal ha etablert tilfredsstillende forsikringsordninger. Vi fikk dokumentasjon på at selskapet Ryenstubben 2 AS hadde etablert slik forsikring, som vi vurderte som god. Ut over dette ønsker BCC ikke å gå mer i detalj, da vi i denne sammenheng er en tredjepart som ikke er direkte involvert, skriver pressekontakt Berit Hustad Nilsen i en e-post.

Men på oppfølgingsspørsmål om forsikringene inkluderer en yrkesskadeforsikring, blir vi fortsatt ikke noe klokere.

- Som sagt ønsker jeg ikke å gå mer i detalj rundt forsikringen som er tegnet for de frivillige mannskapene, utover at vi har vurdert disse som gode. Hvis du har ytterligere spørsmål til disse, må du eventuelt kontakte Ryenstubben 2 AS, skriver Berit Hustad Nilsen i BCC.

I mailen legger hun til at BCC tar arbeidet med HMS svært alvorlig, og at de gjør alt det kan for å forebygge at det skjer skader på mennesker, materiell eller miljø.

- Men ingen virksomhet kan garantere 100% skadefrihet, skriver Berit Hustad Nilsen.

- Menigsløst om de ikke yrkesskadeforsikret

Reidar Meinstad mener det er svært alvorlig dersom dugnadsungdommer som utfører risikofylte bygg- og anleggsoppdrag, ikke er yrkesskadeforsikret. Foto: Privat.

Forsikringsaktøren Connector Forsikring Service mener det er svært alvorlig dersom det viser seg at dugnadsarbeidere som jobber for Smiths venner på langvarige dugnadskontrakter ikke er yrkesskadeforsikret.

– Det er helt meningsløst dersom det er slik at disse unge menneskene som utfører risikofylt arbeid, og som gir av sin tid og arbeidsinnsats, ikke er yrkesskade-forsikret. Det er også veldig spesielt dersom oppdragsgiverne unnlater å ta den utgiften som alle andre arbeidsgivere er pålagt å ta for sine medarbeidere, sier daglig leder i Connector Forsikring Service, Reidar Meinstad til Byggeindustrien.

- Risikerer å ødelegge fremtiden
Han mener dugnadsungdommer som blir satt til å utføre krevende bygg- og anleggsjobber risikerer å ødelegge hele sin fremtid dersom de blir rammet av en alvorlig ulykke.

– Spesielt betenkelig blir dette når de jobber dugnad innenfor et risikofylt område der disse unge menneskene ikke har den samme opplæring og erfaring som profesjonelle medarbeidere har. Er det noen som bør være forsikret mot fremtidige skader, så må det jo være disse, sier Reidar Meinstad.

- Har fått opplæring

Berit Hustad Nilsen og BCC skriver i sin mail at de har fått dokumentasjon fra Ryenstubben 2 AS om HMS-systemet og HMS-opplæringen var på plass før oppstart.

- At en ulykke likevel skjer er trist, og det er noe vi tar svært alvorlig, skriver Berit Hustad Nilsen.

Ordingene som, ifølge BCC, skal være gjennomført er:

  • Egen legeordning, med obligatorisk helseoppfølging og vaktordning.
  • Krav til at de som benytter ungdom i frivillig innsats skal ha etablert et dokumentert HMS-system.
  •  Krav til at de som benytter ungdom i frivillig innsats skal gjennomføre HMS-opplæring før oppstart.


Hva er yrkesskadeforsikring?

Yrkesskadeforsikring er et lovpålagt krav til forsikring for ansatte i en bedrift. Forsikringen dekker skader og sykdommer man får i arbeidstiden og som er knyttet til arbeidet.

(Kilde: DNB.no)