<p>Sverre Tiltnes<br></p>

Begeistrede deltakere i Reisen til Byggestjernen

Etter snart to uker har julekalenderen flere begeistrede deltakere. Både prosjekteiere og utførende ser nytten av kursingen i Neste Steg. 

Hva er Bygg21

· Bygg21 er et uavhengig forum, skapt for å realisere bygg- og eiendomsnæringens potensial for produktivitet og bærekraft. Målet er 20% lavere kostnadsnivå innen 2020 og økt bærekraft i alle nye bygg.

· Bygg21 har sitt mandat fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og jobber for og med bygg- og eiendomsnæringens offentlige og private virksomheter og organisasjoner.

- Jeg skjønte fort at dette var noe jeg kunne dra nytte av, og tok derfor kontakt med Bygg21 for å få vite mer, forklarer Øystein Slemmen, prosjektleder i OBAS Vest. 

I OBAS jobber de for tiden med å forbedre og lage til bedriftens prosesskart. I det arbeidet har de tatt i bruk

Neste Steg.

- Timingen for den initielle lanseringen var helt optimal. Det hjalp at vi kunne basere vår prosess på noe som kan bli felles for hele bransjen, fortsetter han.

Et kurs forkledd som julekalender

Bygg21 har laget bransjens største kurs for å gi den en innføring i Neste Steg. Kurset er forkledd som en julekalender med navn Reisen til Byggestjernen. I OBAS har alle prosjektledere og anleggsledere fått i oppgave å følge kalenderen – nettopp fordi det skal hjelpe dem i å utvikle sin egen prosessmodell.

- Vi har fulgt kalenderen en stund, og ser at det er mye fornuftig som blir sagt. Når veldig mye blir sagt forsvinner ofte det viktige. Julekalenderen er derimot veldig fin fordi det er korte sekvenser. Samtidig er det det som blir sagt gjennomtenkt og fornuftig, mener han.

Prosjektlederen er også positiv til hvor praktisk rettet Neste Steg er.

- Det er ikke bare noen høytsvevende tanker. Det virker som om skaperne av Neste Steg var veldig fokusert på å få et resultat som bransjen kan bruke, forklarer han.

I følge Øystein Slemmen merker de som jobber som entreprenører at mangelen på en felles plan gjør at mye tid blir kastet bort. De ser ofte at aktørene i et byggeprosjekt kommer inn med en egen plan, og egne tanker om hvordan prosessen skal løses.

- Det hjelper å få en felles forståelse for hva som skal ligge i de ulike stegene, forklarer han.

Byggherrene ser også nytten

Forrige fredag holdt byggherre Statsbygg et foredrag om hvordan deres nye prosjektmodell sammenfaller med fasenormen.

Hva er Neste Steg

Neste Steg er et rammeverk som beskriver byggeprosessen over tid, i åtte steg fra start til avvikling. Hensikten med Neste Steg er å utvikle en felles referanse for steginndeling av byggeprosjekter, og slik skape et effektivt, felles språk for bransjen.

- Vi observerte raskt at de viktige beslutningspunktene er sammenfallende. Til tross for at vi har en noe ulik oppdeling i steg ser vi definitivt nytten av Neste Steg som en felles referansemodell i byggeprosjekter, mener Gry Ahlsand, avdelingsdirektør i Statsbygg.

I Statsbygg merker de daglig behovet for et felles språk.

- Vi har litt ulike dialekter, og Neste Steg kan gjøre at vi forstår de ulike dialektene bedre. Initiativet oppleves veldig positivt. Det er veldig nyttig for bransjen å ha en aktør som Bygg21, som i kraft av sin rolle gjennomfører tiltak som er nyttige for bransjen i sin helhet, avslutter hun. 

Julekalenderen finner du her