Olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vil ha canadisk terminalløsning på Veidnes

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gir styringssignaler som åpner opp for en felles terminalløsning for flere oljefelter på Veidnes utenfor Nordkapp.

Det er i alle fall slik styringssignalene han gir til rettighetshaverne på Johan Castberg, blir oppfattet.

– Vi vil fortsatt være opptatte av at vi får en robust utbygging av Johan Castberg-feltet i Barentshavet som også ivaretar andre hensyn enn akkurat Castberg-utbygginga, sier Tord Lien, til NTB.

Norge har vært i dialog med ESA om det å gi skattefordeler til Castberg-utbyggingen er å betrakte som ulovlig statsstøtte. Ifølge Lien har denne dialogen vist at det vil ta 18-24 måneder å få gjennomført den formelle saksbehandlingen.

– I den situasjonen industrien står i nå, ser ikke vi at det er formålstjenlig å gå videre med denne prosessen, sier Lien.

Robust

Han understreker likevel at det fra myndighetenes side oppleves som formålstjenlig at flere selskaper jobber sammen om en langsiktig og robust terminalløsning.

– Det er for tidlig å slå fast at det ikke blir ilandføring på Veidnes, sier Lien.

Dette blir etter det NTB får opplyst tolket som et signal om at man ønsker en terminalløsning i retning av det canadierne har i Whiffen Head på den canadiske østkysten.

Her går mindre isforsterkede tankere i shuttletrafikk fra flere felt inn til en omlastingsterminal der råoljen fraktes videre i konvensjonelle, men større tankere.

Blir ikke utbygd

Bellonas Frederic Hauge ser en olje- og energiminister som nekter å ta inn over seg de harde realitetene som klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har kjempet fram i Paris.

– Dette er mye spill for galleriet. Johan Castberg kommer ikke til å bli utbygd. Men jeg håper folk i Nord-Norge ser at det blir fryktelig langt til de ser noen lokal verdiskapning av oljevirksomheten, sier Hauge til NTB.

For seint

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener vi nærmer oss en internasjonal skandale når den norske regjeringen fortsatt tenker å lyse ut oljelisenser i Barentshavet som tidligst kan være i produksjon om 15-20 år.

– Om 15-20 år er vi på et tidspunkt der de norske utslippene må begynne å nærme seg null. Da er verden på full fart bort fra bruk av fossil energi. De oljeplattformene kommer alt for seint til den oljefesten som har vært i nord, sier Haltbrekken til NTB.