Eirik Sivertsen

- Bekymringsfulle utviklingstrekk i bygg og anlegg

Tirsdag er det klart for debatt i Stortinget om statsbudsjettet for transport- og kommunikasjon. 

- For arbeiderpartiets del er det viktig å ta opp bekymringsfulle utviklingstrekk i bygg og anlegg som en del av budsjettdebatten, sier Eirik Sivertsen (AP), andre nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen.

I debatten vil Sivertsen adressere det han kaller utfordringer som preger bygg og anleggsektoren. 

- Samferdselsministeren har tidligere karakterisert slike bekymringer som svartmaling. Ap mener tidenes løft på samferdsel også skal være et løft for kompetanse, og utvikling av bransjen i Norge. Når så mange store oppdrag viser seg å gå til utenlandske entreprenører så mister vi noe av verdiskapningen i Norge. Dette skjer samtidig som næringen fortløpende melder at permitteringsvarslinger er mer enn aktuelt. Arbeiderpartiet er og bekymret for det skattedirektøren tar opp i DN 22. november, hvor han sier at bygg og anleggsbransjen er i ferd med å bli overtatt av useriøse aktører som unnlater å betale skatter og avgifter, sier Sivertsen.

- Sist gang Arbeiderpartiet satt i opposisjon varslet vi en systematisk satsing på samferdsel. Vi ble møtt med beskyldninger om at vi hadde «luftmilliarder». Historien viser at vi lykkes med vår ambisjon – samferdsel har blitt løftet på den politiske dagsorden, vi har historiske høye bevilgninger og er full gang med å fornye og forbedre transportsystemet i landet. Regjeringen Stoltenberg II startet tidenes samferdselsløft. Siden 2005 har det vært en systematisk økning av investering, drift og vedlikehold i de framlagte nasjonale transportplanene, sier han.

- Gjeldende Nasjonale Transportplan som vi la frem våren 2013 åpner for store investeringer i samferdselssektoren i perioden 2014-2023. Det er tidenes mest ambisiøse plan for fornying av transportsektoren med en vekst på 65 % og en ramme på 508 milliarder, nesten et halvt statsbudsjett. Sentralt i Nasjonal Transportplan er høyere investeringsnivå, manglende vedlikehold skal reduseres, planlegging skal effektiviseres og bedre organisering av sektoren. Regjeringen Stoltenberg II fulgte opp med årlige bevilgninger over statsbudsjettet. Dette følger regjeringen opp. Det er bra. Men de må også ta de utviklingstrekk som vekker bekymring på alvor, legger Sivertsen til.