TESS-gründer Erik Jølberg, Hæhre-sjef Albert Kr. Hæhre og banksjef Egil Meland i Sparebank1 Modum (fra venstre) på toppen av Vikersundbakken for å ta sats for effektivisering og oppgradering av vannkraftverk.

Tar vannkraftsats i Vikersundbakken

– Bare fantasien setter grenser for hvordan vi i anleggsbransjen kan utnytte kompetansen som finnes hos ingeniører i oljebransjen hvor mange mister jobbene sine, sier Albert Kr. Hæhre i Hæhre Entreprenør AS.

Arrangementet på toppen av monsterhoppbakken i Vikersund forsvant litt i tåka, men budskapet var krystallklart: Det må satses på oppgradering av eksisterende vannkraftverk i Norge. Sammen med blant andre administrerende TESS-gründer Erik Jølberg og administrerende banksjef Egil Meland i Sparebank1 Modum, var Hæhre mandag ettermiddag i Vingen på toppen av Vikersundbakken for å slå et slag for en ny vannkraftbasert næringsklynge. Med i satsingen er også Buskerud fylkeskommune, Modum kommune og LOC Vikersund, som har tatt initiativet til å arrangere det store næringslivsseminaret Kraftsats i Vikersundbakken i forkant av verdenscuprennene i skiflyging i midten av februar.

– Bygg bro til oljebransjen

– Nå må entreprenørbransjen og aktører innen fornybar energi bygge bro til oljebransjen og leverandørindustrien som har tøffe tider. Vi ønsker å få til en idedugnad for å se på hvilke muligheter som finnes til å utnytte ressursene bedre enn i dag, sier Hæhre til Byggeindustrien.

– Vinn-vinn

Han mener at mange ansatte og arbeidsledige i olje- og gassindustrien kan bidra med masse relevant kompetanse innenfor blant annet prosjektledelse, engineering og sourcing.

–Muligheten for utveksling av kompetanse og kapasitet kan raskt skape vinn-vinn-situasjoner, sier Hæhre.

Embretsfoss

TESS-gründer Erik Jølberg synes det er viktig å sette fokus på en oppgradering av eksisterende vannkraftverk.

– Et eksempel på dette er Embretsfoss vannkraftverk, som er et av flere vannkraftverk langs Drammenselven. Der har blant annet turbiner og rørgater blitt skiftet ut slik at vannet får større hastighet og dermed skaper mer kraft. Embretsfoss leverer med disse oppgraderingene hele 55 prosent mer energi enn før oppgraderingen. For å utnytte vannkraftressursene våre bedre, er det viktig at vi trekker til oss ingeniører fra oljebransjen hvor mange er svært dyktige, sier Jølberg.

– Enormt potensial

Tidligere beregninger viser at Norge bare utnytter ca. 60 prosent av vannkraftressursene.

– NVE har tidligere fastslått at det er et enormt potensial for effektøkning i vannkraften. Den nye klimaavtalen vil forsterke muligheten til enda bedre utnyttelse gjennom endring av rammebetingelser, sier teknisk direktør Ansgar Karlsen i TESS.

Symbolsk og seriøst

Også Egil Meland i Sparebank1 Modum er svært optimistisk til tiltaket.

– Både Hæhre og TESS er viktige initiativtakere fordi de er veldig fremoverlente, mens vi står for finansieringen av VIP-teltet som skal brukes til næringslivsseminaret før verdenscuprennene her i Vikersundbakken. Initiativet har mye symbolikk i seg, men samtidig inneholder det viktige elementer som kan bidra til å satse mer på fornybar energi, i dette tilfellet vannkraft, sier Meland.