<p></p><p>Direktør Thormod Hansen i EBA TeVeBusk håper EBA-medlemmene vil bidra til å sluttføre barnehjemsprosjektet uten Kenya i Nairobi (foto: Napastaastiftelsen).</p>Foto: NapastaastiftelsenFoto: NapastaastiftelsenByggingen av første etasje i den nye fløyen er i full gang. Når hele barnehjemmet er ferdig utbygd i løpet av 2016, vil det være hjem for 100 barn (foto: Napastaastiftelsen).Billedkunstneren Terje Grøstad har donert flere bilder til Napastaastiftelsen.

EBA TeVeBusk: - Gi en julegave som varmer til Napastaaheimen

̶ Bli med på dugnader for å sluttføre visjonen til Olav Napastaa, en entreprenør med et stort og varmt hjerte, sier direktør Thormod Hansen i EBA TeVeBusk. Han oppfordrer EBA-medlemmene til å gi en julegave for å sluttføre barnehjemsprosjektet i Kenya.

Napastaaheimen utenfor storbyen Nairobi i Kenya har vært en redningsplanke for mange barn etter at det ble etablert av den nå avdøde Telemarksentreprenøren Olav Napastaa for over 20 år siden. Selve barnehjemmet eies av en stiftelse, men medlemmene i EBA TeVeBusk har også bidratt i den videre utbyggingen av barnehjemmet hvor det per i dag bor 50 barn i alderen fem til 18 år. Nylig har det blitt gjennomført et vannboringprosjekt i regi av EBA TeVeBusk. Den daglige driften av barnehjemmet blir gjennomført av stiftelsen i egne innsamlingsaksjoner.

Vil oppfylle visjonen til Olav Napastaa

̶ Vi har i år startet utbyggingen av en ny fløy som skal huse nærmere 50 foreldreløse jenter fra området rundt Nairobi. Første etappe av dette arbeidet er ferdig til jul og 12 jenter vil flytte inn på nyåret. Vi jobber også med et siste byggetrinn og jeg håper EBA-medlemmene blir med på en dugnad, slik at vi får sluttført prosjektet i løpet av 2016, sier EBA-direktør Hansen.

Det siste byggetrinnet vil bli en andre etasje på den nye fløyen og når prosjektet er ferdigstilt vil Napastaaheimen være et hjem for 100 barn.

Olav Napastaa var en aktiv entreprenør i Telemark før han solgte bedriften til Veidekke på 1990-tallet. Han hadde en bror som var misjonær i Kenya.

̶ Da Olav Napastaa solgte bedriften, ville han gi et bidrag til de mest trengende barna i Kenya og bidro til å bygge opp et barnehjemmet. Denne siste utbyggingen vil oppfylle Napastaas visjon, forteller Hansen.

Lokal involvering

̶ Hvordan bidrar EBA i prosjektet. Er dere med i planlegging og bygging eller er det en ren pengefinansiering?

̶ Dette er et rent økonomisk bidrag. Det er viktig at de lokale ressursene bidrar når man er involvert i bistandsprosjekter. Prosjektet er nøkternt og bygges med enkle hjelpemidler, men barna som får mulighet til å bo her, er det en ny start på livet, sier han.

Barna får skolegang og flere av tidligere barnehjemsbeboere på Napastaaheimen har tatt høyere utdanning.

̶ Du har selv besøkt barnehjemmet. Hvilke opplevelser sitter du igjen med?

̶ Det er sterke inntrykk. 50 prosent av befolkningen i Kenya lever under fattigdomsgrensen og mange av barna på barnehjemmet har hatt tøffe forhistorier som ofte innebærer misbruk og vold, sier han.

̶ Vis at byggenæringen har et hjerte

Nå mangler det cirka 350.000 kroner for å få den siste byggesteinen i prosjektet på plass. EBA sjefen i TeVeBusk håper Napastaaheimen kan sluttføres som et «entreprenørprosjekt» og at EBA medlemmene også nasjonalt vil være med på den siste dugnaden.

̶ Jeg mener det er viktig å vise at entreprenørene også har et hjerte og ikke bare et hode. Vi driver i en beinhard bransje, men det hadde vært hyggelig å vise at vi ikke bare er harde forhandlere, men også bidrar for å gjøre verden til et litt bedre sted, sier han.

̶ Hva gjør de som ønsker å bidra?

̶ De kan ta kontakt med meg, sier EBA-sjefen i TeVeBusk.

Billedkunstneren Terje Grøstad har donert flere bilder til Napastaastiftelsen. Disse bildene blir også solgt til inntekt for barnehjemmet i Kenya (se trykket i bildekarusellen).