Anders Sandmæl

Innlegg: Brannsikkerhet - egne fag i 2016

 1. Desember ble Byggesaks forskriften endret med virkning fra 1. januar 2016. Dette vil få betydning for alle totalentreprenører og mange som arbeider med brannsikkerhet. Dette gjelder ikke kun nye bygg men også alle arbeider i eksisterende bygg. Dette er kommet i skyggen av de andre forandringene i den sentrale godkjennelsen.

Anders Sandmæl

Daglig leder
Dokumentert AS

Eiere har i alle år fått bygg med feil og mangler i forhold til brannsikkerhet. Derfor er de endringer som nå er vedtatt viktige for å redusere slike problemer i fremtiden. Det skjer imidlertid ikke uten forandringer i foretakene.

De gamle fagområdene

· Sanitær, varme og slukkeinstallasjoner

· Brannalarm, nødlys og ledesystem

De nye fagområdene er:

·Sanitærinstallasjoner

· Varme- og kuldeinstallasjoner

·Slukkeinstallasjoner

·Brannalarm

·Ledesystem

Dette er et tydelig skille mellom alle branntekniske installasjoner og andre installasjoner i nye bygg. Hvorfor en slik endring og hvilke konsekvenser får dette for forskjellige aktører?

DIBK

Dibk har aldri vært i tvil om hva et foretak har av kompetanse, basert på det som er bekreftet og dokumentert. Dette har imidlertid ikke blitt synlig i markedet på grunn av for omfattende godkjenningsområder.

Alle som har sentral godkjennelse har sendt en erklæring som forplikter. De som ikke husker hva de har bekreftet bør lese §10-1. http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-byggesak/?dxp=/dxp/content/byggesak/10/1/

Forhold som i veiledning til byggesaks forskriften er oppført som «alvorlig overtredelse» og som dessverre er gjeldende i mange byggeprosjekter:

· Feil i prosjektering eller utførelse som har vesentlig betydning for helse, miljø eller sikkerhet

· Fravær av kvalitetssikring eller svikt i kvalitetssikring

· Fravær av kontroll eller svikt i kontroll

· Forfalskning av dokumentasjon

· Manglende eller mangelfullt system

Dibk, Jan Tore Sanner og mange andre har en målsetning om at den sentrale godkjennelsen skal være et kvalitetsstempel. Derfor vil de som misbruker ordningen/ikke oppfyller kravene måtte regne med både tilsyn og konsekvenser i tiden fremover.

Plan og bygningsetat

Det blir enkelt for saksbehandler å kontrollere om foretaket kan påta seg et ansvar fordi koder er entydige. Det er nå vanskelig å misbruke sin sentrale godkjennelse til å påta seg ansvar for et fag man ikke har tilstrekkelig kompetanse og et fungerende styringssystem.

Eier

Eier er ansvarlig for at brannsikkerheten er forskriftsmessig med tilhørende dokumentasjon når bygget er i bruk. Det er et gjennomgående problem at dokumentasjonen er mangelfull og at det er feil og mangler ved de branntekniske installasjonene og branntetting og brannskiller. Spørsmålet er om aktørene nå vil gi eier den forskriftsmessige brannsikkerhet med tilhørende dokumentasjon slik myndigheter og kontrakten forutsetter.

Totalentreprenører

Totalentreprenører har i liten grad teknisk fagkompetanse i forhold til brannsikkerhet og de enkelte tekniske anlegg. Derfor har ikke totalentreprenører kunnet kontrollere om underentreprenøren/konsulenten har den nødvendige kompetanse og styringssystem.

Når totalentreprenører har brannsikkerhet som et eget og helhetlig tema gjennom prosjektering og utførelse vil det være et viktig skritt mot forskriftsmessig brannsikkerhet med tilhørende dokumentasjon i alle nye bygg. Det vil resultere i at eier får overlevert denne dokumentasjonen og ikke kun FDV slik den feilaktige praksis er i dag.

Branntetting er fortsatt ikke et eget fagfelt i byggesaks forskriften, men det skal uansett foreliggende en fullverdig dokumentasjon også innen dette kritiske fagfeltet. Det er utarbeidet en sertifiseringsordning for dette faget som vil gi byggherre hva som forventes av funksjon og dokumentasjon om slike foretak engasjeres i prosjektene.

Et annet forhold som totalentreprenører i dag ikke sikrer at er ivaretatt i alle prosjekter er NS-EN 1717. «Beskyttelse mot forurensning av drikkevann i drikkevannsinstallasjoner og generelle krav til utstyr for å hindre forurensning ved tilbakestrømning». Dette kravet vil normalt fremgå av tillatelse til tilkobling til kommunalt nett og er kostbart og komplisert å ivareta i ettertid.

Konsulenter og utførende

Det er et økende konfliktnivå i forhold til brannsikkerhet fordi eiere nå etterprøver om de får den brannsikkerhet som forskrifter og kontrakter forutsetter. Dette resulterer i krav og forsikringsutbetalinger eller rettsaker.

Forsikringsselskapene dekker ikke mer enn det de må. Hvis foretakene har påtatt seg ansvar utover det de har kompetanse eller styringssystem for eller styringssystemet ikke er brukt vil det trolig medføre en avkortning eller regress. Dette er bekreftet av juridisk avdeling i et av de større forsikringsselskapene.

Brannsikkerhet – ny sjekkliste/oversikt

Det vil på nyåret bli presentert en sjekkliste for brannsikkerhet i nye og eksisterende bygg. Denne vil bidra til å identifisere hvem som har ivaretatt hva og hvordan dette er dokumentert. På denne måten blir brannsikkerhet samlet i et dokument.

Brannforebyggende avdeling og tilsynspersonell fra plan og bygningsetaten får denne presentert på et lukket seminar i februar. Det skal gjøre det enklere å få en god oversikt i forhold til brannsikkerhet også for de som ikke har fagkunnskap.

Totalentreprenører vil etter at den er offentliggjort kunne bruke denne for å ha oversikt og kontroll i forhold til brannsikkerhet i prosjektet. Den vil kunne bli benyttet som en del av dokumentasjonen i forhold til brannsikkerhet.

Eier kan enkelt se om det er grunnlag for egne undersøkelser eller totalentreprenøren har levert en fullstendig og troverdig dokumentasjon i forhold til brannsikkerhet.

Dette dokumentet vil bli oppdatert av eier gjennom byggets levetid. Dette bidrar til at det blir oversikt, sporbarhet og dokumentasjon for brannsikkerhet.

Brannsikkerhet kommer virkelig i fokus i 2016.