Enighet om at renten skal ned, uvisst når

Eksperter er uenige om Norges Bank vil kutte renten før jul, men enige om at det i alle fall blir kutt neste år.

– Jeg kan holde flammende innlegg både for og mot et rentekutt nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til NTB.

Utsagnet oppsummerer usikkerheten i forkant av rentemøtet torsdag.

– Vi er veldig i tvil, men heller marginalt i retning av at Norges Bank kutter nå i desember, sier han.

Skal ned

Eksperter og analytikere er stort sett enige om at den rekordlave norske styringsrenten på 0,75 prosent er ytterligere på vei ned. Spørsmålet er når.

Et kutt før jul vil være mest i tråd med det anslaget Norges Bank selv kom med forrige gang de vurderte økonomiske fremtidsutsikter, men det vil neppe utløse noe skred av kritikk dersom de velger å vente litt.

– Jeg vil verken bli overrasket eller kritisk dersom det ikke blir noe rentekutt nå, sier Andreassen.

For og mot

De viktigste argumentene for et rentekutt nå, er at norsk økonomi har hatt en svakere utvikling enn det Norges Bank så for seg i sin forrige framtidsanalyse i juni. Ledigheten stiger mer og den økonomiske veksten er mindre enn det som ble anslått den gang.

På den annen side stiger boligprisene mer enn gjeldsveksten, og begge deler øker mer enn det som tidligere er lagt til grunn. Det taler mot et rentekutt i denne omgang.

– Vi er sikre på at boligmarkedet vil gi etter, men det har ikke skjedd ennå. Og det er ingen grunn til å helle mer bensin på boligrentebålet. Men for å sikre fortsatt svak krone, må vi kutte ytterligere i styringsrenten, lyder Andreassens analyse.

Føre var

En beslektet vurdering gjør sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

– Med tanke på den lange rekken av svake nøkkeltall for norsk økonomi som er kommet i løpet av høsten, tror vi på et nytt rentekutt nå, sier hun til NTB.

Hun peker også på at det er over tre måneder til neste rentemøte.

– Derfor tror jeg Norges Bank vil velge å være litt i forkant, og litt på den sikre siden. Det blir litt som de vurderte det da de kuttet i desember også for et år siden, sier hun.

Lavt lenge

Forrige uke kom de to største bankene med sine oppdaterte anslag for økonomisk utvikling framover. Der antok DNB at vi kan vente oss et rentekutt fra Norges Bank nå i desember, mens Nordea først ser lavere styringsrente neste år. Til gjengjeld mener Nordea da at vi får to kutt i 2016.

Også Statistisk sentralbyrå (SSB) venter et rentekutt først til våren, ifølge byråets Økonomiske analyser som ble presentert tidligere denne måneden. SSB mener styringsrenten deretter vil ligge fast inntil det blir en forsiktig oppgang mot slutten av 2018.