Administrerende direktør May Martinsen i IRMI Group Nordic Office sier at det er svært uheldig at bare ni prosent av selskapene i bygg- og anleggsbransjen har gjennomført dokumenterte risikoanalyser i 2015.

Selskaper i bygg- og anleggsbransjen: – Bare ni prosent gjennomfører risikoanalyser

Ifølge rådgivnings- og risikoanalyseselskapet IRMI Group, har bare ni prosent av de norske bygg- og anleggsfirmaene gjennomført dokumenterte risikoanalyser i 2015.

– Dette er nedslående tall, sier administrerende direktør May Martinsen i IRMI Group Nordic Office til Byggeindustrien.

IRMI Group-analysen er høyaktuell i etterkant av Seriøsitetskonferansen, som ble arrangert i forrige uke av EBAO, EBA og BNL i Oslo. Analysen tar for seg arbeidsmarkedskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen, og omhandler eksempelvis svart arbeid, brudd på menneskerettigheter, ulovlig arbeidskraft og hvitvasking av penger.

– Naiv kultur

– Det er et problem at selskapene ikke er flinke nok til å innhente tilstrekkelig informasjon om leverandører, eierskap til disse, investeringer, ansettelser både eksternt og internt. Men dette gjenspeiler kanskje at det norske samfunnet er tuftet på tillitt. Det er en litt naiv kultur hvor vi ikke ønsker å mistenkeliggjøre personer, hevder Martinsen.

- Leverandørsvindel

Hun nevner eksempler på at flere bygg- og anleggsfirmaer blir utsatt for leverandør- og innkjøpssvindel.

– Dette gjelder særlig de selskapene som benytter seg av utenlandske entreprenører, og det skyldes nok ofte at ting skal skje litt for fort, og at en del investeringer skal gjøres billigst mulig. Men nå er arbeidslivskriminaliteten kommet så langt, at bransjen må ta et grep. Det må i første rekke gjennomføres en åpen bakgrunnssjekk for å forsikre seg om at personer og bedrifter man knytter til seg har sin oppriktige identitet, sier Martinsen.

– Øst-Europa dominerer

I 2014 kom Kripos med en rapport som viste at det i 2013 ble registret 48.000 fremmedarbeidere i bygg- og anleggsbransjen i Norge.

– I 2013 ble det registret arbeidere fra 140 land som jobber i næringen. Hele 75 prosent av disse fremmedarbeiderne kommer fra Polen, Sverige og Baltikum. Det tidligere Øst-Europa dominerer også på statistikken over arbeidslivskriminalitet. IRMI Group innhenter informasjon om virksomheter og personer i over 150 land, deriblant Øst-Europa. Det er viktig for ledelsen i en bedrift å være sikre på identiteten til de som blir ansatt – det vil sikre og øke verdien til virksomheten, sier Martinsen.

EBA-kartlegging

Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA sier at flere selskaper i bygg- og anleggsnæringen gjennomfører dokumenterte risikoanalyser enn det IRMI Group-analysen tilsier.

–EBA har gjort en kartlegging av bedrifter i bygg- og anleggsnæringen som sier at det står noe bedre til enn det IRMI-Group-analysen viser. Men jeg er langt på vei enig med Martinsen om at det kan være mye naivitet bak enkelte beslutninger som tas i bransjen, sier Sandberg til Byggeindustrien.

– Seriøsitet skal være enkelt

Hun forteller at EBA har seriøsitet som et viktig satsingsområde i sitt strategiske og operative arbeid.

–Vi samarbeider med våre medlemsbedrifter, skattemyndigheter, politi og arbeidstilsyn for å styrke rammebetingelsene til de seriøse aktørene. Det er naivt å tro at vi noen sinne kommer til å bli kvitt alle problemene knyttet til arbeidslivskriminalitet, men vårt krystallklare mål er å gjøre det vanskelig å være useriøs og enkelt å være seriøs, sier Sandberg.

–Et topplederansvar

Hun påpeker at arbeid mot arbeidslivskriminalitet er et lederansvar.

– Som alt annet, så starter det med forankring og eierskap i toppledelsen i bedriftene. Vi skal tilby verktøy og legge til rette for at bedriftene kan handle riktig, og kjører kurs i ansvar og etterlevelse av lover og regler for styre, toppledelse og prosjektledernivå i bedriftene. I samarbeid med BNL og partene i arbeidslivet har vi utarbeidet kontraktsbestemmelser som fremmer seriøsitet til bruk i offentlig sektor. Her stilles det blant annet krav til at leverandører skal være registrert i StartBank eller tilsvarende leverandørregister. Nå ser det også ut til at vi skal få HMS-kort i sanntid, noe som vil være et viktig verktøy for å få bedre kontroll på hvem som ferdes på byggeplassene våre, sier Sandberg.