- Åpen-BIM sentralt for Treet

Når verdens høyeste trebygning denne uken åpnet i Bergen, er det mye takket være bruken av åpen-BIM, skriver Buildingsmart.

Det kommer frem i en pressemelding fra interesseorganisasjonen.

Treet har bærekonstruksjonen lagt på utsiden som en ramme, og leilighetsmodulene er stablet inni. Forsterkede plattformer bærer hvert lag på fire moduler. Ifølge arkitekt Marina Trifkovic i Artec er det spesielt løsningen med ytre rammeverk som har gjort prosjektet utfordrende.

– Fordi den bærende konstruksjonen er på utsiden av bygget, måtte vi vite på millimeteren hvor hvert enste skråstag og fagverk skulle stå, bare slik kunne vi tilpasse vegger, og alt som kommer inntil, helt nøyaktig. Hele bygget er av den grunn tegnet på millimeteren. Det er gitte avstander på alt. Der ventilasjonsrørene kommer ut på balkong, måtte de i noen etasjer bøyes for å unngå å treffe på et skråstag. Det hadde neppe vært mulig uten en åpen-BIM-modell, i og med at RIV- og RIB-modellen kolliderer. I den felles IFC-modellen blir dette derimot tydelig og enkelt å forholde seg til, sier Trifkovic.

Arkitekten trekker også frem nytten ved å oppdage feil og mangler i konstruksjonen, samt bruke modellen i prosjekteringsmøtene under bygging.