Svære Feen har brukt Twitter til å diskutere kvalitet og pris i boligprosjekter med flere av boligtoppene i Norge.

Svære Feen fyrer løs mot bransjetopper på Twitter

Nå inviteres den anonyme Twitter-arkitekten Svære Feen på kaffe og lunsj hos både OBOS- og Selvaag Boligs toppledere.

Siden september har en Oslo-arkitekt skrevet kritisk med brodd og sarkasme om arkitektur og byutvikling under navnet Svære Feen på Twitter. 

Særlig OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann har til tider fått så ørene flagrer for kvaliteten i deres boligprosjekter.

Men foreløpig er det svært få som vet hvem som skjuler seg Twitter-profilen Svære Feen, aka @PoeticModernist.

– Hvem jeg er? Jeg har en tommelfingelregel om at alt det jeg skriver og sier på Twitter er sant. Jeg er utdannet arkitekt, og jobber som byggende arkitekt. Det vil si at jeg ikke er verken teoretisk-ansatt eller en forvalter. Jeg bor i Oslo, men kommer ikke herfra, svarer Svære Feen om seg selv i magasinspalten «Spørsmålet» i den siste utgaven av Byggeindustrien.

Terger ikke

I intervjuet kommer han inn på hvorfor han stadig vekk sender krasse tweets til noen av landets største by- og boligutviklere.

Men at han terger noen, vil han ikke være med på.

– Nei, men så lenge offentlige personer med stor påvirkningskraft er i til stede i sosiale medier, da vil jeg diskutere med dem. Baard Schumann er for så vidt flink til å håndtere både kanalen og diskusjonene, men Siraj er for defensiv, mener Svære Feen.

Han synes offentlige personer må tåle å stilles til veggs i sosiale medier. 

– Sosiale medier er ikke en gratis markedsføringskanal. Det er fint at milliardaktører er til stede der, men da må de også tåle at det ikke bare er skryt å hente. De bygger mye søppel, sier han.

– Når Baard Schumann oppsummerer i en tweet at «Økonomer styrer verden, get used to it», så forteller det veldig mye om bransjen vår. Vi arkitekter kan rope så høyt vi bare vil om hva vi mener er kvalitet. Entreprenørene og de rådgivende ingeniørene kan mene det de vil om sine fag, men så lenge alt til syvende og sist handler om pris, da kan vi bare droppe hele samtalen, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uenige om ganske mye

Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann inviterer Svære Feen på lunsj.

Verken OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann har noe i mot en spisset samtale om kvalitet og arkitektur på Twitter med Svære Feen.

Men enige med arkitekten blir de ikke.

– Svære og jeg er nok uenige om ganske mye. Om et bygg er pent eller ikke er en subjektiv vurdering, og jeg er selvsagt ikke enig i at vi bygger søppel. Alt kan  selvfølgelig alltid bli bedre, men jeg er stolt av det Selvaag Bolig leverer. Økonomi er selvsagt viktig. Hvis prosjekter ikke er lønnsomme, kan de ikke gjennomføres, sier Baard Schumann.

- Svære er blitt pusekatt

Han mener det er naturlig at det noen steder bygges mer rasjonelt enn andre steder.

– Alt koster penger. Det er mange som ikke forstår at Groruddalen ikke kan se ut som Tjuvholmen. Folk må ha penger til å kjøpe det som bygges, sier Schumann.

Han mener likevel han har hatt flere gode ordvekslinger med Svære Feen.

– Tidvis har dialogen vært konstruktiv og morsom, selv om han gikk høyt ut på banen til å begynne med. I det siste har han blitt mer pusekatt, sier Schumann som skal invitere den Twitter-arkikteten på lunsj på nyåret.

- Svære Feen sier i Byggeindustrien-intervjuet at du vet hvem han er?

- Nei, det gjør jeg faktisk ikke, sier Schumann.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj. Foto: Trond Joelson

OBOS: - Morsomt prosjekt

Også OBOS-sjef Daniel K. Siraj har invitert Svære Feen til diskusjon over en kaffekopp.

– Jeg synes prosjektet hans er morsomt, og fungerer på Twitter som kanal. Han må få lov til å mene akkurat hva han vil, også om såkalt «søppelarkitektur». Men som arkitekt burde han hatt mer respekt for sine kollegaer i bransjen som faktisk har tegnet mye av det og mener at det har gode kvaliteter, sier Daniel K. Siraj til Byggeindustrien.
Og når Svære Feen fyrer løs på boligbyggerne, tar Siraj igjen mot arkitektene.

– Arkitekter er generelt en gruppe som ofte har lite lojalitet mot annet enn sine egne ideer og allierte og i liten grad mot andres ideer og visjoner. Her ligger faktisk vi som boligbyggere et hakk foran i forhold til å anerkjenne andres gode arbeid og formål, mener Siraj.

Bygger ikke søppel

Ikke overraskende er OBOS-sjefen alt annet enn enig i at det som bygges rundt oss er søppel.

– Svaret er åpenbart nei. 99,9% er ikke søppel, men varierer på skalaen fra grensesprengende bra til «kvalitet for penga»-standard. Vi må aldri glemme at OBOS primært bygger for å skaffe boliger til medlemmene som de har råd til å kjøpe, ikke for å bygge skulpturer til ære for arkitekt og byggherre, sier Siraj.

Svære møter Siraj på tirsdag

Men hva sier så Svære Feen til lunsj-inivtasjonene til boligtoppene?

– Siraj og jeg har en avtale tirsdag førstkommende. Litt ullen agenda for møtet, men jeg pleier jo drikke kaffe i det tidsrommet så jeg kommer til å stikke innom for en Evergood, sier Svære Feen.

– Og dersom invitasjonen fra Schumann også kommer, dukker du opp?

– Ja, det er jo ikke konstruktivt å bare være et anonymt nettroll. Så ja, regner med det. Men jeg er jo litt spent på hva de to gutta der vil diskutere.

– Og når får alle andre vite hvem Svære Feen er?

– Oslo er en liten by og om man skal dømme etter ryktestrømmen; i løpet av kommende døgn. Eventuelt før jeg gifter meg, sier Svære Feen.

(Byggeindustrien kjenner Twitter-arkitektens identitet.)

Svære Feen og Daniel K. Siraj skal møtes over en kopp Evergood. Skjermdump fra Twitter.