Arve Brekkhus

Eiendomsbransjen skuffet over grønn skattekommisjon

Eiendomsbransjen er skuffet over innstillingen fra Grønn skattekommisjon, som ble lagt frem onsdag. 

Bransjeforeningen Norsk Eiendom mener utvalget forbigår en bransje som har store muligheter til å påvirke energiforbruket i Norge i en positiv retning, og dermed redusere klimautslippene internasjonalt.

Eiendomsmassen i Norge står for 40 prosent av landets stasjonære energibruk. 

- Det er tidligere påvist betydelige potensiale til omfattende reduksjoner i energibruken og dermed klimapåvirkningen. Eiendomsbransjen har lenge etterlyst klare mål og en tydelig politikk på dette området, og har også påpekt mulighetene til etablere en grønn profil på beskatningen av eiendom, heter det i en melding fra Norsk Eiendom.

- En åpenbar vei vil være å innrette skattesystemet slik at det stimulerer til investering i energibesparende og klimagunstig teknologi i både nye bygg og opprusting av den eksisterende bygningsmassen. På denne bakgrunn er det skuffende at Grønn skattekommisjon totalt forbigår det store samfunnsmessige potensialet som ligger i en grønn dreining av skatteregimet også for eiendom. Kommisjonen berører ikke eiendomsbransjen i det hele i sin innstilling, ut over å si seg enig med Scheel-utvalget i at eiendomsskatten bør økes og selskapsskatten senkes, sier adm. direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Hovedmålet for det grønne skatteutvalgets arbeid har vært å vurdere om og hvordan en ved økt bruk av klima- og miljøbegrunnede avgifter, og reduksjoner i andre skatter og avgifter, kan oppnå både lavere utslipp av klimagasser, et bedre miljø og en god økonomisk utvikling.

Utvalgets mandat har vært både å vurdere omfang og nivå på eksisterende miljøavgifter og om avgiftene virker etter hensikten. Videre har utvalgets oppdrag vært å vurdere om det kan innføres treffsikre miljøavgifter på nye områder, om noen av de eksisterende bør fjernes, og om det kan/bør «gjøres andre treffsikre endringer i skattereglene som kan fremme utvikling og bruk av klimavennlig teknologi.»

- Når Grønn skattekommisjon ser helt bort fra eiendomsbransjen i et miljøperspektiv, har den etter vår oppfatning ikke lykkes med å være treffsikker i den sektoren av samfunnet som står for de største samlede investeringene i Norge, sier Thor Olaf Askjer.