Ingen krise

Om du og jeg ikke setter på bremsen og stopper å bruke penger, ser det ikke ut til å være noen grunn til at norsk økonomi skal gå på en stor smell den nærmeste tiden – og det pekes nå på en todelt økonomi i Norge.

Nedgangen innen olje og gass fortsetter og den rammer Stavangerregionen og øvrige deler av Vestlandet, men den øvrige økonomien påvirkes ikke i stor grad.

Nordea la onsdag frem sin rapport «Nordea Economic Outlook», og de svartmalte på ingen måte situasjonen. De peker på en norsk økonomi som er mer todelt enn på lenge – med nedgang innen olje og gass som påvirker enkelte områder – men som også viser en generell norsk økonomi som er stabil. Det innebærer at arbeidsledigheten ikke uventet stiger i innen oljerelaterte oppgaver men at den faktisk faller innen arbeidslivet for øvrig.

Det er derfor viktig å huske på at det totale bildet for norsk økonomi ikke er så mørkt som man kanskje skulle tro om man leser medieoppslagene om dagen. Problemer innen olje og gass får mye oppmerksomhet, men vi skal huske på at det fortsatt er vekst innen byggenæringen. Spesielt innen anleggsvirksomheten er veksten kraftig, og vil til en viss grad kunne kompensere nedgangen innen olje- og gassinvesteringene.

De fleste kan også glede seg over relativt trygge arbeidsplasser, og ikke minst ekstremt lavt rentenivå, noe som gjør at mange aldri har hatt så god økonomi som de opplever nå.

Det som blir viktig for norsk økonomi fremover, er at den vanlige forbruker ikke blir så bekymret over den totale økonomiske situasjonen at de slutter å bruke penger. Vi må fortsette å handle og gjøre innkjøp – dette er selvsagt i sterk grad med på å holde hjulene i gang og sørger for at farten i økonomien opprettholdes.

Boligprisene ser ut til å ha stabilisert seg på et høyt nivå, man vil nok fortsette å stige også fremover, men sannsynligvis i noe lavere takt. At boligmarkedet forholder seg sunt og bærekraftig er også avgjørende for den totale norske økonomien. Samlet sett vil det bygges rundt 30.000 boliger i år. Dette er historisk sett også et høyt tall, men ifølge Prognosesenteret er det faktiske behovet så høyt som 36.000 boliger, så det er fortsatt noe å gå på her.

Det er derfor ikke noen grunn til å svartmale situasjonen – det er mye som går bra, og som vil gå bra i tiden fremover. Det utelukker selvsagt ikke at man skal være på vakt rundt utviklingen. Det er selevagt en grense for hvor lav oljeprisen kan bli før det vil få større konsekvenser.