Innlegg: Flomskader kan forhindres

«Jordskjelv, tørke, oversvømmelser og stormer er naturlige farer. Unaturlige katastrofer er dødsfall og ødeleggelser som følge av menneskelige unnlatelser eller handlinger for vinning.»

Dette sitatet er hentet fra The World Bank Report i 2010.

Nok en gang er Norge rammet av flom med store økonomiske konsekvenser og fare for liv. Og nok en gang er kommentarene av slik karakter at dette «nesten» ikke har skjedd før, men at det på grunn av global oppvarming vil skje oftere og oftere i framtiden. Essensen i disse kommentarene er at ingen kunne ha gjort noe før den siste flommen, men at nå må vi alle tenke stort og lenge for å sikre landet mot ekstremværene som vil komme.

I dette ligger det to former for ansvarsfraskrivelse og når disse følges opp av Norges gode naturskadeforsikringsordninger kan alle lene seg tilbake igjen og glemme at det allerede første høst eller vår kommer nye store flomskader slik det gjorde i forrige uke, tidligere i høst, i våres, i fjor, og året før det.

Denne fatalismen hos politikere, myndigheter, næringsliv, private og forsikringsselskaper er skremmende og reflekterer ikke de mulighetene som i dag finnes til å hindre skader, også på kort sikt.

Det er i verden i dag en hel bransje som har utviklet og setter ut mobilt flomvern. Alle har sett at sandsekker av og til brukes. Med svært lavt vannivå i flommen kan dette være ok, men stiger vannet over noen desimeter er sandsekker uegnet. Men moderne mobilt flomvern finnes som kan tette for opptil 2 m vanndybde med bølger og strøm. Og flomvernet kan lett settes ut på få timers varsel. Og noe timers varsel har man i Norge. Meteorologene og NVE er i dag svært dyktige i å varsle oss slik de beviste sist uke.

Etter at orkanen Sandy for et par år siden skapte stor flomskader i New York har skyskrapereierne der tatt saken i egne hender. De kjøper inn og lagrer mobilt flomvern slik at de kan sikre sine bygg på under to timers varsel. I Asia har næringsmiddelgiganten Nestlé kjøpt inn mobilt flomvern som omkranser hele deres fabrikkområder og sikrer mot flomskader samt tap av markedsandeler og arbeidsplasser når de store elvene der borte går over sine bredder. Og de kommer til å stige igjen og igjen i årene framover. Andre steder sikrer myndighetene sykehus, blodbanker og trafostasjoner mot akutte flomskader og bruker mobilt flomvern til å holde viktige veier åpne.

Moderne mobilt flomvern kan ikke bare settes ut raskt og fjernes igjen like raskt. Det kan også flyttes raskt og brukes om igjen og om igjen. (i motsetning til sandsekker). Både det amerikanske forsvarets ingeniørkorps og store internasjonal forsikringsselskaper tester og godkjenner slik flomvern for tettevirkning, enkelhet i bruk, mange gangers gjenbruk, store bølger, kraftig strøm, kraftig vind, holdbarhet, osv.

Med andre ord: mange av flomskadene som man opplever flere ganger hvert år i Norge kan hindres og det for kostnader som kun utgjør prosenter av hva skadene koster. Det er galskap ikke å gjøre noe. Selvsagt bør man planlegge for gode permanente løsninger (demninger ol.) der det er fordelaktig, men slike løsninger egner seg ikke over alt og kan ikke hindre skader av den flommen som dessverre helt sikkert kommer innen få måneder.

Kjell Sletsjøe, styremedlem AquaFence