Bergen Helsehus

I Solheimsviken i Bergen har Obas Vest AS rehabilitert det tidligere Utrustningsbygget for GC Rieber Eiendom AS. Nå rommer bygget legevakt og andre helserelaterte aktiviteter.

Fakta

Sted: Solheimsviken, Bergen
Prosjekttype: Rehabilitering
Bruttoareal: 9.200 kvm
Tiltakshaver: GC Rieber Eiendom
Totalentreprenør: Obas Vest
Prosjektledelse:
Smidt & Ingebrigtsen
Prosjektledelse tekn fag:
PTS Consult
Byggeledelse: Fylkesnes
Arkitekt: Og Arkitekter
Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIV: Sweco l RIE: Handegård og Pedersen l RIBr: Cowi
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Sprengningsteknikk l Asfalt: Askøy Dekkelegging l Betong-
arbeid: Nilsen og Sture Betong l Stålarbeid: Børø Stål l Taktekking: Protan l Glassfasader og vinduer: Hole Glass l Blikkenslager: Hauge og Sørensen l Innredning: Innomhus l Maler: Fasade og Interiørgruppen l Gulvlegger: Øystein Tvedt l Rør-
legger: Arna og Åsane Rørleggerservice l Elektro: Frøland og Noss l Ventilasjon: Hamstad l SD-anlegg: Celsius Teknikk l Heiser: Thyssen-krupp l Sjøvannsledning og pumpestasjon: Fjordpipe l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Skilt og folie: Flex Reklame l Adgangskontroll: Nokas l Kjøkken- og garderober: Faginnredning l Baderomsinnredning: Bano l Storkjøkken: Norøna Storkjøkken

Bygget ble ført opp tidlig på 50-tallet og rommet verksteder for rørleggere og snekkere. På 90-tallet ble bygget kjøpt av GC Rieber Eiendom og gjort om til et kontorbygg. 4. november klokken 08.00 ble Bergens nye legevakt tatt i bruk.

9.200 kvm med helse
Det er GC Rieber Eiendom, ved Utrustningsbygget AS, som er tiltakshaver. Obas Vest er totalentreprenør. Og Arkitekter AS har tegnet Bergen Helsehus. Smidt & Ingebrigtsen AS har prosjektledelse og RIB- funksjon i prosjektet. Sweco har hatt RIV-funksjon, Handegård & Pedersen AS har hatt RIE-funksjon og Cowi AS har vært brannrådgiver. Bygget har fire etasjer og et samlet areal på 9.200 kvadratmeter. Byggearbeidene startet i juni i 2014 og ble fullført 1. desember i år.
I første etasje er det legevakt og varemottak, i tillegg til den eksisterende leietakeren Barnas Fysioterapisenter. I andre etasje er det administrasjon for legevakt og Helse Bergens akuttpost for rusomsorg, med ti senger. Tredje etasje rommer en ny kommunal tjeneste med døgnenhet for øyeblikkelig hjelp. Enheten består av en sengeavdeling med 34 senger beregnet på korttids observasjon og behandling i inntil tre dager. I fjerde etasje er det kontorer for Etat for helsetjenester i Bergen kommune, smittevernkontoret og fysioterapitjenester. Det er ca 300 arbeidsplasser i bygget.
Pasienter som kommer til legevakten til fots eller i bil går inn fra vestsiden, mens ambulansemottaket ligger på østsiden av bygget, med innkjøring fra Solheimsgaten.

Prosjektert på seks måneder
Prosjektleder Vegard Wisth i Obas Vest sier at de største utfordringene for entreprenøren lå i krevende fremdrift og at bygget er teknisk avansert.
– Det var også en utfordring at det måtte fungere som det skulle fra dag 1. Legevakten kan ikke ha nedetid. Lean construction fungerte bra og ga oss en ekstremt ryddig byggeplass. Og Arkitekter gjorde en kjempejobb, sier Wisth.
Tore Johan Smidt i Smidt & Ingebrigtsen sier at planleggings-
perioden var ekstremt kort.
– Vi prosjekterte et komplett sykehus på cirka et halvt år. Det gikk bra siden det var god stemning og løsningsorienterte mennesker i alle leire, sier Smidt.
Gunnar Hernborg trekker frem godt samarbeid med prosjekterende, entreprenør og leietaker som årsak til at Bergen Helsehus er fullført før tiden, innen budsjett og med rett kvalitet.

Fremhevet bygget karakter
Arkitekt Oddlaug Hoggen i Og Arkitekter forteller at eksisterende hovedkonstruksjon og estetiske fasadeuttrykk er beholdt.
– Vi har fremhevet byggets karakter ved bruk av farger og belysning. Vi har tilføyd materialer som kobber og cortenstål som er knyttet til stedets karakter og tidligere verkstedsdrift. Innendørs er bygget totalt ombygget og fått nye og moderne løsninger. Lokalene er lyse og luftige og hver avdeling er nøye tilpasset brukere og besøkende.
Hovedinngang med venterom er stort og åpent med eget venterom for barn.
Planløsning er løst i samarbeid med de ulike brukergruppene i bygget. Legevakten er lett tilgjengelig i første etasje. Akuttposten, øyeblikkelig sengepost og helsevernetaten er fordelt på hver sin etasje. Bygget er godt tilrettelagt med universell utforming og det er gode forbindelser mellom etasjene med flere heiser og trapper.
Hoggen sier at det er valgt lyse og friske interiørfarger som varierer i de ulike etasjene.
– Dette håper vi vil øke trivselen og lette orienteringen i bygget. Det store venterommet ved hovedinngangen har fått bølget himling som både er dekorativ og samtidig gir en god akustisk demping i rommet. Det har vært en utfordrende og lærerik prosess der nesten alle rom er unike. Vi har prosjektert og bygget på nær halvparten av normal tid. Det har vært mange prosjekterings- og brukermøter der alle aktører har bidratt med sine særkunnskaper som til sammen har bidratt til et velfunksjonerende bygg. Det har vært en ekstra utfordring å finne gode løsninger med hensyn til de eksisterende konstruksjoner med store bjelker og søyler, sier Hoggen.

Lydkrav på 38 dB
Bergen Helsehus er tilnærmet rektangulært og er ført opp i plasstøpt betong. Det er ikke gjort store endringer i konstruksjonen, med unntak av ny heissjakt og en del gjennom-
føringer for tekniske installasjoner.
Taket er en kombinasjon av saltak og nesten flatt tak. Det er tekket på ny. Fasaden mot vest i første etasje har fått forblending av cortenstål og kobber. Alle vinduer er skiftet, dels på grunn av lydkrav. De fleste vinduene har fått aluminiumskarmer. Mange av vinduene tilfredsstiller lydkrav på 38 dB. Kunstverket Himmelfarten på byggets østside er beholdt.

Skal selv drifte
Det er vinylbelegg med hulkiler på de fleste gulv, gipsplater med brystningspanel (første etasje) og fendere (andre til fjerde etasje) på veggene og systemhimlinger. Tekniske rom er plassert i plan 1 og på taket. Det ble praktisert rent tørt bygg med daglig renhold under oppføringen.
Prosjektdirektør Gunnar Hernborg i GC Rieber Eiendom forteller at driftsorganisasjonen i GC Rieber Eiendom har væert tett på prosjektet under hele byggeperioden. GC Rieber Eiendom skal selv drifte bygget.

Filtrerer inntaksluft
Gunnar Hernborg sier at man har strukket seg etter Tek 10 der det har vært hensiktsmessig. Oppvarming skjer med en kombinasjon av radiatorer og gulvvarme, basert på fjernvarme. Bygget er knyttet til GC Rieber Eiendoms anlegg for sjøvanns-
kjøling. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Inntaksluften filtreres for partikler og gasser, siden bygget ligger nær trafikknutepunktet Danmarksplass.

Miljøvennlig bygg
Hele bygget har universell tilgjengelighet. Det er fullsprinklet og har solavskjerming med utvendige persienner mot vest og sør. Et avansert SD-anlegg, vannbåren oppvarming basert på fjern-
varme, fjernkjøling, nye ventilasjonsanlegg og lavemitterende materialer gjør Bergen Helsehus til et miljøvennlig bygg. Sorteringsgraden for byggavfall er 87 prosent.


Flere prosjekter