Bryggerifjellet

Foto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadSvanhild BlakstadFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadProsjektleder Jan-Erling Grav i Ove Skår AS.Svanhild BlakstadSvanhild BlakstadFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadSvanhild BlakstadFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenFoto: Stavlund AS/Eivind LauritzenSvanhild BlakstadSvanhild BlakstadFoto: Arcasa

Med leilighetsprosjektet Bryggerifjellet har sarpsborgentreprenøren Ove Skår AS truffet blink i boligmarkedet i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Fredrikstad
Prosjekttype: Boligblokker (BT 2)
BRA: 7.800 kvm
Byggherre: Bryggerifjellet
Totalentreprenør: Ove Skår
Kontraktsum eks mva:
125 millioner kroner
Arkitekt: Arcasa
LARK: Rambøll Fredrikstad
Rådgivere: RIB: Multiconsult l RIB (plattendekker): Ferdigbetong Norge l RIBr: Brannkonsult l RI Rør: Borge Rør l RI Ventilasjon: Krogseth l RIE: Installatøren l RIA: By Akustikk l RIG: Jan Kristiansen l OPM:
RG Oppmåling.
Underentreprenørerleverandører: Grunnarbeider og utomhus: Park og Anlegg l Rør/sanitær: Borge Rør l Ventilasjon: Krogseth l Elektro og adgangkontroll: Installatøren l Stålkonstruksjoner: BT Stål l Brannisolering og brannmaling: Oslo Brannsikring l Fasadepuss: ABC Pussteknikk l Byggevarer: XL Bygg l Alu-dører: EMA-Glass l Innglassing: Glassmester Thoresen l Vinduer: Lian l Tømrer- og betongarbeider: Ove Skår l Gips-arbeider: Vegg & Takmontasje l Maling og gulvbelegg: Svein Strand l Persienner/markiser: Vental l Ståldører: Lande Mek. Verksted l Flisarbeider: Lars Aarum l Prefab plattendekker og trapper: Con-Form l A-plan gulv: Aker Byggteknikk l Parkett: Parkettpartner l Taktekking, isolering og duk: Fagprosjekt l Kjøkkeninnredning og hvitevarer: Küchen Nordic l Bade-
romsinnredning: Hafa Bathroom Group l Garderobeskap: Garderobemannen l Ytter- og innerdører: Maxbo Knapstad l Rekkverk: Jotne Ankers l Lås og beslag: Nokas l Heis: Starlift

Boligprosjektet Bryggerifjellet ligger høyt og luftig med vid utsikt over byen og sjøen, på en terrassert tomt rett ovenfor bydelen Bydalen og gamle Fredrikstad Bryggeri. Her har entreprenør og eiendomsutvikler Ove Skår nylig ferdigstilt byggetrinn 2, som består av fire blokker og 59 leiligheter.
De fem første blokkene i byggetrinn 1 inneholder 70 leiligheter og sto ferdig i august 2013. Til prosjektet hører også et stort og påkostet utomhusanlegg.
Ved inngangen til desember er prosjektet på totalt 129 leiligheter så å si utsolgt. Da Byggeindustrien besøkte Bryggerifjellet var det kun tre leiligheter igjen.

Luftig sjøutsikt
– Mange har nok latt seg friste av den unike beliggen-
heten og at nesten alle leilighetene kan skilte med flott utsikt over byen og sjøen. I og med at vi har bygget på en bratt fjelltomt kan du stå i U2 og likevel få en luftig følelse og ha utsikt, sier prosjektleder Jan-Erling Grav i Ove Skår.
Han forteller at kjøperne i første byggetrinn hoved-
sakelig var godt voksne som flyttet fra enebolig. I byggetrinn to er det en mer variert kjøpegruppe, med også en del yngre familier. Prismessig ligger boligene i et øvre sjikt, med en kvadratmeterpris på 42 500 kroner.
– Vi har hatt et høyt fokus på kvalitet. Leilighetene har gode planløsninger, stor takhøyde, høye vinduer og godt med lys. I tillegg er nesten samtlige utstyrt med gasspeis, sier prosjekt-
lederen, som også understreker at kjøperne har hatt gode muligheter til å gjøre tilvalg.
Terrasseblokkene er over fire etasjer og har to underetasjer. Byggetrinn to har 12 ulike leilighetstyper med areal fra 45 til 147 kvadratmeter.
Balkongene er fra 16 til 56 kvadratmeter. Prosjektet omfatter også innvendige anlegg for parkering og boder. Byggene har felles innvendig kjøreadkomst og alle etasjer har adkomst med heis.

Bygde på bryggeritomt
Prosjektet er egenutviklet og bygget av Ove Skår i en totalentreprise, med det heleide datterselskapet Bryggerifjellet AS som byggherre. Arcasa har vært arkitekt på begge byggetrinn.
– Tomta på 40 mål var opprinnelig eiet av Borg Invest, som også eide bryggeriet. Da vi kjøpte den inklusive gamle Fredrikstad bryggeri i 2010 var det allerede regulert til boliger her, forteller Grav.
Første byggetrinn ble satt i gang på eksisterende regulering, mens entreprenøren gjorde en omregulering før andre byggetrinn ble igangsatt, for å få bygningskroppene til å passe bedre inn.

Grunnarbeider
Tomten ligger i bratt terreng, og entreprenøren har sprengt ut ca 20.000 kubikk på hvert byggetrinn.
– Vi har bygget to parkeringskjellere under terreng, og det er sprengt ut mye fjell – noe som igjen medførte mye pigging. Med mye eksisterende bebyggelse tett opp til byggeplassen måtte vi ta ekstra hensyn til naboene, og vi fikk vi noen utfordringer knyttet til tidsrommet vi kunne holde på, sier Grav.
Han er likevel godt fornøyd med at det har vært veldig få klager fra naboer. Av andre utfordringer peker han også på at det har vært krevende adkomst på det siste byggetrinnet.
– De fire blokkene ligger på rekke, og vi måtte starte innerst og bygge parkeringskjellerne før vi kunne opparbeide atkomstvei, sier han.
Ettersom det er veldig bratt i forkant av blokkene, måtte entreprenøren jobbe mellom og på oversiden av byggene. Grav påpeker likevel at det har vært forholdsvis greit med plass på tomta.

Konstruksjon, fasade og tak
Blokkene er oppført med betongvegger og plattendekker. Leilighetsskillene er betongvegger, og det er lagt trinnlydsgulv med gulvvarme.
Taket er tekket med papp, mens fasadene har luftet-/ puss-
kledning i to kulører. På fasaden knyttet til terrassene er det trekledning. De fleste leilighetene har utkragede betongterrasser med treplatting på betonggulvet, mens rekkverk er utført i stål og glass.

Energi, varme og ventilasjon
Boligene har fjernvarme fra Fredrikstad fjernvarme, i tillegg til gulvvarme og gasspeis. Leilighetene har balansert ventilasjons-
løsning med separate
aggregater for hver leilighet.

Påkostet utomhusanlegg
Det er lagt mye ressurser i utomhusanlegget, med et påkostet grøntanlegg med både betong- og granittstein, hekker, busker, planter og trær. Gjesteparkeringsarealene er utstyrt med gressarmering for å bryte opp det tunge asfaltuttrykket. Til anlegget hører også underjordisk avfallshåndtering.
– Vi har skutt oss inn i fjellet og tilpasset huskroppene til tomta. I tillegg har vi forbedret den kommunale veien opp til Bryggerifjellet ved å legge ny asfalt. I tillegg er det montert ny gatebelysning, det er etablert ny midtrabatt, nytt fortau og sykkelvei, sier Grav.

Lys, luft og utsikt
Sivilarkitekt Helena Rønnkvist i Arcasa har tegnet boligene, og hun fremhever spesielt prosjektets beliggenhet, med storslått utsikt over Fredrikstad og sjøen.
– Visjonen har vært å skape leiligheter med vakkert proporsjonerte rom med stor takhøyde og kvaliteter som gasspeis og designkjøkken. Vi har arbeidet med store skyvedørspartier og glassrekkverk på balkongene for å gi fritt utsyn over den fantastiske utsikten fra stuen. Tanken er at når man kommer inn i leilighetene så får man et glimt av havutsikten og lyset, sier hun.
Rønnkvist peker ellers på at huskroppene er terrasserte og at fasadene er i to pusskulører for å gi et lett og moderne uttrykk. På balkonger er det valgt trekledning i en gyllen farge for å skape et varmt uttrykk.
– Vi har også lagt stor vekt på rekkverk og farger på bygget – for å få det rette uttrykket av husene mot fjellet, sier arkitekten.

Godt mottatt
Ove Skår som både byggherre og entreprenør er veldig godt fornøyd med både gjennomføringen av prosjektet og hvordan det har blitt mottatt av kundene.
– Fredrikstad er en liten by, og når man skal ut med nærmere 130 boliger i markedet er det viktig at vi treffer godt. Salget gikk noe tregt i starten, men da folk oppdaget hvor fint det var her oppe løsnet det. De første kjøperne har blitt våre beste ambassadører, og det har hatt en veldig god effekt på salget og omdømmet, avslutter Jan-Erling Grav.


Flere prosjekter