COOP Obs Bygg på Jessheim

I et trepartssamarbeid med Profier og Coop Norge Eiendom har Consto Øst nettopp ferdigstilt et vel 8.000 kvadratmeter stort byggevarehus på Jessheim.

Fakta

Sted: Jessheim
Prosjekttype: Byggevareutsalg
Bruttoareal: 8.200 kvm
Byggherre: Jessheim Vest Næring
Totalentreprenør: Consto Øst
Kontraktsum eks mva:
75 millioner kroner
Arkitekt: Make Arkitekter
Byggherreombud: Prosjektteam
Rådgivere: KU: Sikkerhetsledelse l RIG: Løvlien Georåd l RIB: Ing. Seim & Hultgreen / Metacon Industrimek l RIBR: Sweco l RI Ventilasjon: Oras l RI VVS: l Bravida l RIE: Romerike Elektro l RI Va (utv./fordrøying): ØRP l RI Bygningsfysikk: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider og utomhus: Br. Nordahl l Betongarbeider: XTM Bygg l Stålarbeider, prefab betong og porter: Metacon Industrimek l Rørarbeider: Bravida l luftbe-
handling: Oras l Elektro: Romerike Elektro l Sandwich: Design-build-solution / KCN l Takarbeider: KCN l Oppmåling: ABO Oppmåling l Gulvbelegg: Industribelegg l Alu-vinduer og dører: Profilteam l Låsesystem: Fredrikstad Låsservice l Malingsarbeider: Criab Måleri l Veibomanlegg: Swarco l Atkomstluke tak: Bramo Glass og klima l Sedumtak: Bergknapp l Trykktesting: Omega Energi l Varmesentral: Pemco Energi l Brannsikring: Firesafe

– Tomta i Romsaas allé har vært i Coop-systemets eie i flere år, før den ble kjøpt av Jessheim Vest Næring. Prosjektet utvikles av Jessheim Vest Eiendom, som eies av Profier, Coop Norge Eiendom og Barlindhaug Eiendom / Consto Øst. Profier bidro med utviklings- og boligkompetanse siden tomta var striperegulert til forskjellige formål. Barlindhaug / Consto Øst bidrar med sin entreprenørkompetanse i en totalentreprise, forteller prosjektleder Einar S. Amundsen i Profier.
Sommeren 2014 var hele området ferdig regulert, som ikke bare omfatter byggevarehuset i Romsaas allé.

Også en leilighetsdel
Byggevarehuset må ses i sammenheng med det kommende boligprosjektet Jessheim Hageby III, som skal inneholde i alt ca. 225 boenheter. Jessheim Hageby I og II ble utviklet av Profier for en del år siden. Jessheim Hageby III skal utvikles av de samme tre som nå har ferdigstilt byggevarehuset, der Consto Øst har fysisk oppstart av 98 boliger allerede i januar 2015.
COOP OBS Jessheim har en grunnflate på ca. 8.200 kvm med en mesanin mot nord på ca. 400 kvm inneholdende tekniske rom, kontorer og sosiale soner. Consto Østs totalentreprise har en verdi på 75 millioner kroner eks. mva. I tillegg inngår omlegging av teknisk infrastruktur – vann og avløp – i området.

Simulerte totalvekten
– Vi visste jo at det var visse utfordringer med grunnforholdene i området, i første omgang løse masser og store avstander til fjell, sier Consto Østs prosjektleder, Ottar Fludal.
– Vi fikk anbefalt en god løsning med forbelastning i fire måneder, og bunnplate på mark. Massene ble senere brukt som underlag på p-plassen utenfor byggevarehuset.
Men perioden med forbelastning var på ingen måte bortkastet, da kunne utfordringer og problemstillinger identifiseres.
– I løpet av disse fire månedene kunne vi prosjektere og gjøre anskaffelser. Make Arkitekter ble tiltransportert oss, men vi knyttet til oss de prosjekterende og kontraherte underentreprenørene, sier Fludal.

Logistikk må fungere
COOP Øst tok med seg Prosjektteam som sitt byggherreombud i prosessen, de har lang erfaring med tilsvarende logistikk- og byggevarehus.
– Det er nå engang slik at vi nordmenn er bekvemmelig anlagt. Grunntanken er en løsning med å ha alt under tak, fullstendig snø- og frostfritt hele året. Det skal være enkelt å kjøre inn, parkere, plukke med seg varer og kjøre ut igjen. Nøkkelen er tilgjengelighet og plass. Er det for trangt eller mye kø, gidder ikke kundene å handle der. Da jager vi dem vekk, forteller Torger Øvrum i Prosjektteam.

Formet etter en mal
Byggevareutsalget med lager og drive-in funksjoner har en konstruksjon som er typisk for logistikkbygg; stålbæring og sandwichelementer som yttervegger. Takflaten har sedumdekke. De store gulvflatene i butikken og i trelastlageret er støpt i kun fire omganger, hver av dem er på nesten 2.000 kvm.
– Utformingen er et kjedekonsept. Fargen på byggene kan variere noe, men det oransje feltet skal være lett gjenkjennelig uansett hvilken grunnfarge det har, forklarer Øvrum.

Overraskelsen
Bygget var prosjektert med pålagt fjernvarmetilknytning.
– Halvveis i prosessen sa Hafslund opp konsesjonen. Da sto vi plutselig der uten fjernvarmeleverandør. Det kom som en stor overraskelse, og det er første gang vi har opplevd å ha et krav om å koble oss på et fjernvarmeanlegg som deretter ikke blir realisert. Det mest kostnadseffektive alternativet var en pelletsfyrt varmesentral, som også betjener noen nabobygg og som skal gi varme til det kommende Jessheim Hageby III. Med nye avtaler på plass ser dette alternativet ut til å fungere veldig godt, bekrefter Amundsen.
– For oss i Consto Øst har det vært et bra prosjekt, der vi også har hatt et veldig godt samarbeid med leietaker og de andre aktørene, avslutter Fludal, som også kunne overlevere bygget til Coop Øst noen uker før kontraktfestet overleveringsdato.


Flere prosjekter