Nøstet Panorama

På Nøstet i Bergen har Constructa Entreprenør ført opp fem bygg med 98 leiligheter og 3.000 kvadratmeter næringsareal og 3.000 kvadratmeter parkering.

Fakta

Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Bruttoareal: 16.000 kvm
Tiltakshaver: Nøstet Panorama
Totalentreprenør:
Constructa Entreprenør
Arkitekt: Link Arkitektur
Landskapsarkitekt: Link Landskap
Rådgivere: RIB og RIE: Rambøll l RIV: Chr. M. Vestrheim og Oswald Jørs
Underentreprenører/leverandører: Spunting: Fundamentering l Stålarbeid: SL Mekaniske l Vinduer: Nordvestvinduet l Tømrer: Bygg-
mester Markhus l Maler: Malermester Røed l Parkett: Bo Andren l Ventilasjon: Bergen Ventilasjon l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Stillas: Stillasbygg l Betongarbeider: Åmodt Entreprenør l Branntetting: Protectio l Trapper: BBV Proff Trapp l Fasadeentrep: Fasade & Byggservice l Glassarbeider: Kebo Glass / Olaf A. Thoresen l Brannslokkeanlegg: Anders O. Grevstad l Kjøkken / garderobe: Studio Sigdal Bergen l Megler: Eiendomsmegler Vest

Tiltakshaver er Nøstet Panorama AS. Prosjektet er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i totalentreprise. Samlet areal er 16.000 kvadratmeter. Byggestart var i januar 2013. Byggetrinn 1 omfatter underjordisk parkeringsanlegg og to bygg og ble overlevert i oktober i år. De tre siste byggene skal stå ferdige i desember i år.

98 leiligheter
Prosjektansvarlig Johannes Gullbrå i Constructa Entreprenør forteller at leilighetene varierer fra 35 til 149 kvadratmeter og at standarden er god. Det har vært store muligheter for tilvalgsløsninger. Solforholdene på Nøstet er meget gode. I Bygg A og mellom Bygg B og D er det takterrasser. Alle leilighetene har enten terrasser, balkonger eller franske balkonger. Alle byggene har universell tilgjengelighet.
Næringslokalene ligger på gateplan mot Nøstegaten eller i de laveste etasjene. Parkeringsanlegget ligger i to underetasjer og rommer cirka 120 biler.

Stor spuntjobb
Johannes Gullbrå forteller at tomtens beliggenhet ved sjø var utfordrende.
– Hele byggegropen måtte forsegles, noe som var en stor spuntjobb med omkrets på 440 meter. Spunten stod i snitt åtte meter ned og bestod av både vanlig spunt og rørspunt. Vi måtte bruke tungt utstyr for å vibrere den ned. Vi har hatt to til tre tre-toms pumper for å holde byggegropen fri for vann. Spunten var tilnærmet vanntett, sier Gullbrå.
Byggene står på 226 stålkjernepeler. For å hindre oppdrift er 220 strekkpeler forankret i bunnplaten og fjellgrunnen. Det er to høydenivå i grunnen. To tredjedeler er på minus 3,6, siste tredel på minus 0,9. Bunnplate minus 3,6 på oppsiden.
– Pelingen var krevende. Vi måtte justere grunnen i byggegropen med singel for å få kjørbar grunn for maskinene. Vi har fjernet forurensete masser fra byggegropen. Heldigvis kunne vi sortere massene i gropen og dermed redusere mengden som ble kjørt til deponi hos Fana Stein og Gjenvinning, sier Gullbrå.
– Bergen kommune har krav om flomsikring som gjør at bygget må være vanntett opp til kote 2,5. Samtidig skal det være universell tilkomst. Dette blir krevende når Nøstegaten ligger på kote 2.2. Vi måtte ta hensyn til vann både ovenfra og nedenfra, sier Gullbrå.

63.500 timeverk
Byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Parkeringsetasjene er støpt vanntett. Takene består av isolerte og tekkede q-dekker. Ytterveggene består av bindingsverk som er kledd med plater av aluminium. Det er Kebony på terrasse-
gulvene.
Anleggsleder Erik Sohlberg i Constructa Entreprenør forteller at under bakkenivå er det brukt en spesialblanding med egen resept for betong i sjø. Over bakkenivå er det brukt B45. Bunnplaten i parkeringsanlegget er 50 cm tykk og veggene 30 cm tykke.
– Den største enkeltstøpen var bunnplaten på 480 kubikkmeter, som tok 12 timer. Det er totalt lagt ned 63.500 timeverk i betongarbeidet, sier Sohlberg.

Vedlikeholdsvennlig
Byggene er bygget i varige materialer som har enkelt vedlike-
hold, som aluminium og Kebony. Vinduene er i tre med beslag av aluminium og har en U-verdi på 0,8. En del av vinduene oppfyller strenge lydkrav. Det er lyddempende tiltak i yttertak og lydkasser i himling i øverste etasje. Noen leiligheter har innglassede terrasser, noe som bidrar til å dempe lyd.

Tek10
Nøstet Panorama er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming i leilighetene skjer med viftekonvektor i stuer og gulvvarme på bad, basert på fjernvarme.
Næringslokalene har oppvarming via ventilasjon og isvannskjøling med vann hentet 1,2 km ute i Byfjorden (felles anlegg med Sparebanken Vests nybygg et kort stykke unna Nøstet Panorama). Både leiligheter og næringslokaler har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Alle byggene er fullsprinklet.


Flere prosjekter