Kilden

Block Berge Bygg har utvidet og oppgradert Kilden kjøpesenter i Hillevåg i Stavanger.

Fakta

Sted: Hillevåg, Stavanger
Prosjekttype:
Utbygging, oppgradering
Kontraktssum eks mva:
160 millioner kroner
Bruttoareal: Nybygg: 8.000 kvm.
Rehab: 6.000 kvm
Tiltakshaver: Citycon
Totalentreprenør:
Block Berge Bygg
Arkitekt: AMB Arkitekter
Rådgivere: RIB, RIGeo og RIBr: Multiconsult l RIEnergi: EvoTek l RIV:
Sig. Halvorsen og Energi & Miljø l RIE: Rønning Elektro l RIAku: Sinus
Underentreprenører/leverandører: Asbestsanering; Polygon l Grunn-
arbeid: Stangeland Maskin l Ferdigbetong: Sandnes Betong l
Betongsaging: Sørvest Betongsaging l Taktekking: Icopal Tak l Innv. glass, fasade og rekkverk: Pegasus l Stål og fasade: IKM l Vinduer: Hubro Hansen l Porter: Portteknikk l Blikkenslager: Vibemyr l Tømrer: Tor E. Ravndal og Stavanger Bygg l Maler, gulvlegger og parkett: Jæren Gulv l Murer: Vikedal & Ueland l Fliser: Norfloor l Sanitær: Sig Halvorsen l Elektro: Rønning Elektro l Ventilasjon: Energi & Miljø l Heiser: Kone l Branntetting: Thermax l Ståldører: Brann og Rømningsteknikk l Stillas: Stillaspartner l Byggevarer: Optimera l Maskinutleie: Ramirent

Kjøpesenteret er utvidet med 8.000 kvadratmeter, samtidig som 6.000 kvadratmeter i den eksisterende delen er oppgradert.

160 millioner kroner
AMB Arkitekter har tegnet de nye løsningene for tiltakshaver Citycon (tidligere Sektor Eiendomsutvikling). Block Berge Bygg har utført arbeidet i totalentreprise, til en kontraktssum på 160 millioner kroner eks mva. Byggestart var 15. juni i 2014. Kjøpesenterdelen ble åpnet 19. november i år. En ny kontordel skal stå ferdig 1. januar 2016.
Prosjektleder Helge Egedahl i Block Berge Bygg forteller at det er butikker i første, andre og tredje etasje og kontorer i fjerde og femte etasje i den nye delen av Kilden. Denne delen ligger i en forlengelse mot vest fra den eksister-
ende delen av kjøpesenteret. I den eksisterende delen er det noen nye butikker og fellesarealene er oppgradert, blant annet med nye fliser på gulvene.

Mange utfordringer
Egedal sier at prosjektet har hatt mange utfordringer, som liten riggplass, krevende grunnforhold, tett bygg i arbeidsperioden, kjøpesenter i full drift, overganger mellom nytt og gammelt og mange leietakere som må samkjøres.
– Prosjektering og utføring tar sikte på BREEAM Very Good klassifisering. Det har krevd mye arbeid, men det har gått greit. Siden ikke alle BREEAM-krav kan oppfylles i et rehabiliterings-
prosjekt har kravene blitt vektet, noe som ikke er gjort tidligere, sier Egedahl.
Anleggsleder Anders Tveit forteller at arbeidet er utført etter Lean Construction-prinsipper.
– Vi har brukt en lappeteknikk som har gitt oversikt over hva som skal gjøres på ukebasis. Vi har også brukt sjekklister og informasjonsskjermer der ukeplaner er kunngjort. På den nye delen av Kilden har vi brukt BIM, noe som har vært til god hjelp, sier Tveit.
– Vi har hatt meget godt samarbeid med byggherre og senterledelse og god hjelp av senterets ansatte og Securitas sine vektere. Vaktmestrene har vært fantastisk hjelpsomme, sier Egedal.

Tidsriktig arkitektonisk uttrykk
Partner og arkitekt Mario Obmascher i AMB Arkitekter forteller at den nye bebyggelsen danner en skive med et tidsriktig arkitektonisk uttrykk som legges over eksisterende bebyggelse. Endringer i bebyggelsens nedre etasjer fremstår som utvidelser under bakken og oppgraderinger av eksisterende bebyggelse som samlet fremstår som en hvit sokkel for den nye delen. Grepet forsterkes visuelt ved en spektakulær utkraging som står på «vaklende» søyler og danner et stort overbygget areal som fungerer som inngangsparti og innkjøring til parkeringshus.
Den nye delen er kledd i glass og perforerte stålplater, som bidrar til et visuelt lett uttrykk i kontrast med eksisterende del.
– Et overordnet mål gjennom hele prosessen har vært å skape sammenhengende og gode fellesarealer og interne ferdselsårer. For å bidra til en helhetlig opplevelse av senteret har det vært lagt inn vesentlig innsats i å ikke bare skape gode romlige løsninger i de forskjellige arealene, men også for at visse elementer skal gå igjen i både eksisterende og ny senterdel. Et utvidet glasstak forsyner de nye fellesarealene med naturlig dagslys, og det er lagt bedre til rette for opphold gjennom etablering av sittegrupper og en falsk peis med flammer av vanndamp. Eksisterende inngang fra Gartnerveien er opprettholdt, mens det er etablert en ny inngang direkte til plan 2 fra Torgveien med adkomst under utkragingen. Den nye inngangen bidrar til bedre sirkulasjon internt i senteret, og i den nye delen i plan 1 har fellesarealet god høyde under taket, sier Obmascher.
Han forteller at for å skape en spennende kontrast mellom ny og eksisterende bebyggelse er den nye etasjen kledd i glass og perforerte stålplater. Noen få vinduer er skåret ut ellers ligger de fleste vinduer bak de perforerte stålplatene.
Materialvalget og plasseringen av vindusbånd bak perforerte stålplater skal bidra til at utvidelsen fremstår som en lett bygningskropp som svever over det eksisterende massive senteret. I interiøret er det i hovedsak søkt en løsning med rolige materialer og farger med innslag av grønt, i en palett som gjenspeiler området.
Tilpassing til eksisterende bebyggelse er alltid en utfordring, ifølge Obmascher.
– Dette krever en fleksibel og dynamisk overordnet plan, og en løsningsorientert tilnærming som ivaretar konseptet og de estetiske kvalitetene på tross av at det dukker opp uforutsette elementer i prosessen. Med et utgangspunkt der det opprinnelige senterets første etasje lå cirka 4,5 meter under terreng, i en tomt med begrenset areal, har det vært krevende å legge til rette for kundelogistikk og god atkomst for både kjørende og gående. Varierende nivåer og delvis lave etasjehøyder i eksisterende arealer bidro til å skape utfordringer med tanke på å sikre sømløs tilknytning og god publikumsflyt mellom eksisterende og ny senterdel, sier Obmascher.

Perforert rustfritt stål
Den nye delen av Kilden har en grunnflate på 2.000 kvadratmeter. Grunnen består av fyllitt. Det er sprengt ned to etasjer og tatt ut cirka 12.000 kubikkmeter faste masser. Under nybygget er det radonmembran og brønner.
Tilbygget er tilnærmet rektangulært. Det går en kulvert i grunnen mellom den eksisterende delen og den nye delen.

Den nye delen har plasstøpt konstruksjon opp til bakkenivå og betongelementer over bakken. Taket har sedumplanter. Fasadene har sandwichelementer med dekor i perforert rustfritt stål. I tredje og fjerde etasje er det mye glass. Det er belegg på gulv og åpne himlinger i de fleste butikkene. I fellesareal er det fliser på gulv (kubbegulv i tredje etasje).

153 billass
Det er brukt 1.907 kubikkmeter B35 til plasstøpte konstruk-
sjoner. Av dette er cirka 220 kubikkmeter brukt til fuging av hulldekker. Den største enkeltstøpen var på 120 kubikkmeter da gulvet på 2.000 kvadratmeter i Coop Mega ble støpt (støpt i tre deler med totalt 300 kubikkmeter betong). Det har gått med 100 tonn sparkel for å gjøre gulvene ferdige.
Betongelementene er produsert av Block Berge Bygg på Klepp og fraktet på 153 billass til byggeplassen. Det er brukt 705 hulldekker, med en samlet vekst på 2.702 tonn, og 436 andre elementer, med en samlet vekt på 1.545 tonn.

77,3 kWh
Kilden er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer via ventilasjon og kjøling via isvannsledninger. Varmen kommer fra en varmepumpe og fra gjenvunnet varme fra kjøle- og fryseanlegg i butikker.
Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 77,3 kWh, noe som plasserer Kilden i energiklasse A. Hele kjøpesenteret er sprinklet. I femte etasje er det sentralstøvsuger.
Teknisk rom er plassert i et eget bygg på 19 x 11 meter på taket. Vinduene har en U-verdi på 0,6.


Flere prosjekter