Termowood var en av oppstartsbedriftene i Treklyngen. Nå flytter bedriften til Bærekraftdalen Hurdal (illustrasjon: Termowood).

Termowood flytter fra Treklyngen til Hurdal

Termowood gjør kuvending og flytter produksjonen fra Treklyngen i Hønefoss til Bærekraftdalen Hurdal.

Termowood var blant de første prosjektene Viken Skog inviterte med i sin mye omtalte "Treklynge" i de nedlagte lokalene til Norske skogs papirfabrikk på Follum utenfor Hønefoss. Før produksjonen har rukket å komme i gang, pakker Henning Thorsen og Termowood sakene sine og flytter produksjonen til skogbygda Hurdal og hovedkontoret til Drammen.

- Treklyngen hadde mye spennende ved seg, men det ble litt tungt å dra det i gang når vi var inne på et så tidlig stadium, forteller Henning Thorsen i en pressemelding, og viser til at Treklyngen fortsatt er i en tidlig etableringsfase.

For tidlig ute
- Hadde vi kommet inn på et senere tidspunkt hvor det var synergieffekter å hente på ulike måter og mer virksomhet i drift, ville Treklyngen vært et utmerket sted for oss å begynne, men som liten aktør var det vanskelig å dra i gang produksjonen som eneste produsent.

Thorsen mener Treklyngens visjoner og planer vil være riktig for mange aktører, men på nåværende tidspunkt var det ikke riktig for Termowood.

Tradisjon møter innovasjon
Den tradisjonsrike treforedlings- og handelsvirksomheten Flaen Sag & Høvleri AS i Hurdal har nå kjøpt seg inn som medeier i Termowood. Thorsen flyttet forrige mandag inn med nyinnkjøpt produksjonslinje og setter opp produksjonen umiddelbart.

Termowoods patenterte "legoklosselementer» vil ifølge Thorsen redusere tiden det tar å sette opp et bygg vesentlig, slik at Termowood-bygg kan settes opp med en lavere prislapp enn tradisjonelle elementer eller reisverk. Produktet har også fått dokumentert og akseptert å ikke bruke vind- og fuktsperre i konstruksjonen, noe som i seg selv er unikt.

- Flaen Sag & Høvleri har over 60 års erfaring med produksjon og foredling av trelast, og er i en prosess hvor vi tilpasser oss markedsendringene gjennom å satse på innovative produkter innenfor tre. Termowood passet inn i vår ambisjon om å utvikle trebaserte og miljøvennlige produkter, forteller Håkon S. Rognlien, daglig leder og medeier i Flaen Sag & Høvleri.

Synergier
Superwood-kledning er et annet viktig satsningsområde for Flaen, som allerede er etablert i markedet og som vil kunne ha flere synergier med Termowood.

Thorsen mener Flaen Sag & Høvleri As er en god strategisk match for vår videre satsning med Termowood sine produkter og de fremtidige planene for selskapet.

- Vi har kommet til et miljø med høy kompetanse og ambisjoner som passer godt til våre visjoner. Flaen har mye utstyr og gode tilpasset lokaler fra sin sag og høvleri avdeling som vi kan benytte oss av ved oppstart og i våre fremtidige planer, sier han.

Reiser første bygg til vinteren
Det har også vært avgjørende for Thermowood å finne et sted som er tilrettelagt for ekspansjon i seinere tid. Etableringen hos Flaen Sag & Høvleri vil bidra med at produkter og leveranser blir ytterligere konkurransedyktig i markedet og mer miljøvennlig.

- Dette oppstår ved at vi benytter oss av tjenester i nabolokalet som bidrar til å redusere transportkostnadene og CO2-fotavtrykket, opplyser Thorsen.

Det første huset som skal bygges med Termowood-elementer, er en tomannsbolig i Hurdal sentrum, som skal settes opp vinteren 2016.