Sprengningleder Martin Bruvik fyrte av salven for Sankta Barbara på sin siste arbeidsdag før pensjonisttilværelsen. (Foto: Ingvild Eikeland/Jernbaneverket)<p>Foto: Jernbaneverket</p>Den katolske presten Alois Brodersen lytter til musikken under arrangementet i nye Ulriken tunnel. (Foto: Ingvild Eikeland/Jernbaneverket)Byråd Anna Elisa Tryti var gudmor for tunnelboremaskinen Ulrikke. (Foto: Ingvild Eikeland/Jernbaneverket)

Feiret i nye Ulriken tunnel

4. desember var det duket for storfeiring i den nye tunnelen som bygges i Bergen. Både dåp, start av tunnelboremaskinen og Sankta Barbara ble markert.

Byråd for Byutvikling i Bergen, Anna Elise Tryti, var gudmor og foretok den høytidelige dåpen av TBM-en Ulrikke på arrangementet 800 meter inne i fjellet i selskap med 200 gjester.

Det var også en katolsk prest til stede og sørget for en egen seremoni for tunnelarbeidernes skytshelgen Sankta Barbara. Også tunnelboremaskinen ble velsignet av presten , skriver Jernbaneverket på sine nettsider.

Tryti ønsket Ulrikke lykke til på den lange ferden gjennom det mektige fjellet Ulriken, før hun døpte maskinen i champagne.

Det var også musikalske innslag, taler og behørig avfyring av salutt før tunnelboremaskinen fikk sin prøvestart.

Sankta Barbara-feiring er svært vanlig blant katolikker i Europa. Hos den østerrikske delen av entreprenøren til nye Ulriken tunnel, er det ansatt mange katolikker, og det samme gjelder mange av tunnelarbeiderne. Derfor er det viktig for prosjektet å markere denne dagen.

Det var sprengningsleder i Skanska, Martin Bruvik, som fyrte av salutten til ære for Sankta Barbara på sin siste arbeidsdag før han ble pensjonist.