Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Betong kan beskytte mot flom

Nok en gang ser vi hvordan vannmassene skyller inn over land og folk. Nok en gang er det ekstremvær og stor flom. Nok en gang gjøres det skader for millioner av kroner. Men hvorfor ikke sikrer seg bedre? Betongbarrierer kan være en løsning.

Mange har opplevd slike flommer før, men når vannet trekker seg tilbake og når forsikringsoppgjør kommer og skadene er reparert, glemmer man veldig fort. Det synes å være få som tenker på hva man bør gjøre for å sikre seg neste gang det blir ekstremvær. Og det vi vet er at slike ekstreme hendelser vil skje stadig oftere. Og faren er overhengende for at de områder som nå er blitt rammet av flom, vil få det igjen. Og det snart.

100 års-flom og 200 års-flom betyr ikke at det går 100 og 200 år mellom hver gang dette skjer. Se bare på det som skjedde i Kvam i Gudbrandsdalen for kort tid siden.

Jeg la merke til at man i Egersund satte opp en barriere med betongelementer for å berge sentrumsområdene i byen. Det var smart gjort. Men hvorfor ikke sette dette med betongelementer i system?

Betongbransjen og kommune-Norge burde nå sammen med Statens vegvesen, Jernbaneverket, fylkene, Statsbygg og andre offentlige aktører sette seg ned for å utvikle nasjonale beredskapssenter for flomvern-materiell. Betongelementer er selvsagt en del av løsningen, men i byggenæringen finnes det også andre løsninger som kan sikre mot flomvann.

Dette bør være en sak for Direktoratet for Samfunnsikkerhet og fylkenes beredskapsavdelinger. Og dette bør i alle fall være en sak for forsikringsselskapene. Men noen må ta initiativet!

I flomreportasjene som de siste dager har preget nyhetssendingene, ser vi at flommen har rammet også mange nyoppsatte bygg. Når skal planleggere, myndigheter og byggherrer lære? Dersom man i det minste hadde bygget en betongkjeller på disse byggene kunne mange skader blitt mindre.

Håpet er at lokale myndigheter gjør en grundig vurdering av de skadene man er blitt vitne til. Det holder ikke med å lage en rapport. Man må lage aktive tiltaksplaner for å hindre slike katastrofer.

Og forsikringsselskapene må sette krav. Det å kreve at ødelagte bygg skal settes opp på samme plassen er i tilfelle et håpløst krav.

Ellers må vi berømme både meteorologer og NVE for presise og gode varsler. Dette var også varsler som ble gitt i god tid. Hadde man kunne hente nødvendig utstyr fra beredskapslagre ville skadeomfanget blitt mindre. Men uansett vil slike ekstremsituasjoner føre til store skader uansett.

Betongbransjen bør snarest komme med forslag til løsninger til hvordan betongbarrierer kan bygges. I byggenæringen er det mange som kan hjelpe til med å forebygge skader.