Limtrenestor og direktør Åge Holmestad i Moelven Limtre AS (til venstre) og Gunnar Utskot, daglig leder i Vestlandske Limtreindustri AS, er stolte over å kunne presentere den nye limtreboka i forbindelse med 40-årsjubileet til Limtreforeningen sammen med andre i limtrebransjen.

Feirer 40 år med ny limtrebok

I 1975 ble Limtreforeningen stiftet, og i dag ble den siste utgaven av limtreboka lansert i forbindelse med 40-års-jubileet.

Limtreproduksjonen i Norge startet imidlertid i 1959 ved AS Laminator på Moelv. Frem til 1975 vokste bransjen med seks produsenter av limtredragere, som er det desidert mest kjente limtreproduktet. I dag er det bare tre limtrefabrikker i Norge – Moelven Limtre AS, Sørlaminering AS og Vestlandske Limtreindustri AS.

–Moelvenbok i 1975

–Da den første limtreboka ble utgitt i 1975, var den et rent Moelven-produkt. Den ble revidert i 1984 – også som et Moelven-produkt. I 2002 ble den utvidet til å være et fellesprosjekt mellom Norge, Sverige og Finland, og fortsatt var Moelven den eneste norske bedriften som var involvert, sier direktør Åge Holmestad i Moelven Limtre AS til Byggeindustrien.

Nye dimensjoneringsregler

I den nye boka er blant annet dimensjoneringsreglene endret. Holmestad forklarer at det har sin bakgrunn i at Euro-kodene er helt nye.

–Det har blant annet betydning for hvordan vi dokumenterer at limtrekonstruksjonene holder når nye bygg skal oppføres. Jeg kan også fortelle at den nye utgaven er vesentlig mer omfattende enn tidligere utgaver. Det er en faglig tyngre bok jeg holder i nå, sier Holmestad.

Sterkt og brannsikkert

Ved å lime sammen lamellene oppnås et større tverrsnitt enn med vanlig skurlast. Styrken i en limtredrager øker dramatisk jo høyere den er.

–Det som også er spesielt med limtredrageren, er at den er mer brannsikker enn stål og betongelementer i bygg. Når det brenner rundt en limtrebjelke, forkulles den bare, mens resttverrsnittet beskyttes. Dette skyldes blant annet fuktigheten i materialet, sier Holmestad.

Binder CO2

Limtre har blant annet også den fordelen at for hver kubikk limtre som brukes, så bindes 800 kilo CO2 fra atmosfæren.

–Vi bruker miljøsertifisert tømmer i alle norske limtreprodukter, og til sammen produseres det 40.000 kubikk limtreprodukter per år i Norge, sier Holmestad.

Bearbeidet av professor

2015-utgaven av limtreboka er bearbeidet til norske forhold, og oversatt av professor emeritus Kolbein Bell. Med unntak av noen perioder ved utenlandske læresteder, har han tilbragt hele sitt yrkesaktive liv ved NTNU. Frem til februar 2009 arbeidet Bell innenfor områdene konstruksjonsmekanikk, trekonstruksjoner og anvendt datateknikk.

–Høy kvalitet

–Norskprodusert limtre holder svært høy kvalitet. Det er sterkt, stivt og formstabilt og har kapasitet for store laster og spennvidder. Det er gode muligheter for utforming av spektakulære konstruksjoner. Det er dette flotte fagfeltet Norske Limtreprodusenters forening i alle år har jobbet for å styrke, sier Holmestad.