Ann-Kristin Ytreberg

Miljøsertifiser byggebransjen nå!

Denne uka samles verdens ledere til klimatoppmøte i Paris. Norge tar sin del av ansvaret, og det er mye fokus på karbonfangst og satsning på fornybare energikilder. Men hvor er tiltakene som skal få med bredden i norsk samfunns- og næringsliv? 

Ann-Kristin Ytreberg

Daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn

For å få til det grønne skiftet må hele næringslivet og offentlig sektor mobiliseres. BAE-næringen er viktig i dette bildet, fordi bransjen står for rundt 40 % av energiforbruket i Norge gjennom bygging og drift. Her er det mye å hente og det er på tide med et skikkelig løft!

Miljøfyrtårn er et eksempel på at miljøledelsessystemer for virksomheter allerede finnes: Sertifiseringsordningen for både offentlig og privat sektor har eksistert siden 1996. Gjennom landets mer enn 600 konsulenter og sertifisører kan man få oversikt over hva den enkelte virksomhet kan og bør gjøre. Dette omfatter energi, avfall, transport og innkjøp, i tillegg til arbeidsmiljø. B ransjekravene er selvfølgelig forskjellige og tilpasninger kan være nødvendig. Men alle kan gjøre noe. Som regel lønner det seg økonomisk også. I underkant av 500 virksomheter innen bygg og anlegg har tatt miljøansvar og blitt Miljøfyrtårn-sertifisert til nå, men det er ennå langt igjen før man kan snakke om den bredden som er nødvendig.

I min første uke som daglig leder i Miljøfyrtårn (som tilfeldigvis også er uken for klimatoppmøtet i Paris) er jeg entusiastisk og optimistisk: Forståelsen og viljen hos den enkelte til å bidra er økende, og utålmodigheten overfor politikerne likeså. Tiden er moden for å bli utålmodig på at virksomheter (og spesielt det private næringsliv) også tar sitt ansvar på alvor. Min forventning og mitt håp er at ledere benytter de konkrete verktøyene som allerede eksisterer. En miljøsertifisering handler ikke bare om omdømme og merkevarebygging – selv om det også er en viktig del - men å ta på alvor det samfunnsansvaret man har, og la de ansatte bidra i arbeidet. Det kan faktisk også handle om å sikre seg de beste medarbeiderne, for den generasjonen som kommer nå har heldigvis et tydelig og sterkt miljøengasjement.

Ta din del av ansvaret nå!