Daglig leder Morten M. Larsen (bak til høyre) og prosjektleder Lasse Kjeve i Ellingard Naturstein, følger med når anleggsleder Anatoli Dudin avlegger fagprøven sin i steinlegging.

Vil sikre kompetanse i steinfaget

Fem lærlinger i steinfaget avlegger fagbrev i regi av Ellingard Naturstein denne uken.

Tirsdag avla de fem praksiskandidatene fagprøve i steinmontering. Sensor er Prøvenemda i Oslo. Ellingard Naturstein er en underentreprenør for Betonmast Oslo AS i byggingen av Haugenstua skole i Oslo.

Betonmast Oslo har sammen med Oslo Håndverk- og Industriforening samt Fellesforbundet tatt initiativet til det første spesifikke vardeprosjektet med krav om bruk av lærlinger i byggebransjen.

– Flere lærlinger

– Målet vårt er at 10 prosent av arbeidstokken i våre byggeprosjekter skal være lærlinger. Vi har hatt 20 lærlinger hittil i prosjektet med byggingen av Haugenstua skole, og nå har Ellingard Naturstein kommet med ytterligere fem lærlinger, sier prosjektleder Øyvind Øveraas i Betonmast Oslo AS til Byggeindustrien.

– Et lite fag

Daglig leder Morten M. Larsen i Ellingard Naturstein, sier at det er viktig å sikre kompetansen i steinfaget.

– Dette er et lite fag. Da jeg tok utdannelsen, var det bare seks elever i klassen på skolen som hadde en landsdekkende linje, sier Larsen til Byggeindustrien.

Må ha bred praksis

For å bli steinmester må kandidatene ha praksis i faget innen bearbeiding, bruddvirksomhet, montering og bransjelære.

– Tirsdagens fagprøve i steinmontering består av montasje av stein i trapper og repos. Viktige elementer i prøven, er fokus på HMS, planlegging og dokumentasjon og en totalvurdering av arbeidet, sier Larsen.

– Stort opplæringsfokus

Fagprøven startet mandag med at kandidatene skulle planlegge uken sin, sjekke arbeidsområdet og fylle ut KS-lister.

– De skal også eventuelt melde om avvik, sier Larsen.

Han forteller at Ellingard Naturstein har et stort fokus på opplæring av arbeidere i steinfaget.

– Det trengs, for totalt er det bare 10 aktive steinmestre i Norge i dag. Tre av dem jobber hos oss Den fjerde steinmesteren er under utdanning, og skal etter planen være ferdig til våren, sier Larsen.