Skremmende fremtidsscenario

Den amerikanske tenketanken Climate Central har lagt frem et skremmende fremtidsscenario på hvordan flere av Norges og verdens største byer kan oppleve en stadig mer truende global oppvarming. De peker på at en rekke byer vil stå i fare for delvis å havne under vann.

Det er VG som mandag kveld forteller om tenketankens rapport. De beskriver ulike scenarier både med en global oppvarming på to grader og på fire grader. Mange vil kunne klare å håndtere en oppvarming på to grader, selv om det vil kunne bli vanskelig nok, men ved fire grader vil det kunne skape enorme utfordringer for enkelte byer. I Norge dras både Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand frem og man kan se hvordan de to ulike scenariene vil slå ut for disse byene. Det ser ikke spesielt lovende ut.

Deres arbeid er lagt frem i forbindelse med klimatoppmøtet i Paris, hvor store deler av verdens ledere er samlet for å prøve å finne frem til kompromisser som skal kunne håndtere klimautfordringen verden står overfor. Utsiktene ser ikke spesielt gunstige ut – og alle er enige om at det haster å gjøre noe – men med mange ulike nasjonale hensyn er dette meget utfordrende arbeid.

Visualiseringene som Climate Central har lagt frem er ikke noen fasit på hvordan konsekvensene av en fremtidig global oppvarming vil kunne bli. Det er fortsatt stor usikkert rundt hvor lang tid gjennomsnittstemperaturen vil bruke på å stige til de nevnte nivåer. Det er heller ikke lagt inn momenter rundt hvordan de ulike byene vil arbeide for å sikre seg mot en slik mulig stigning i havnivået. Fra annet eksperthold pekes det også på at dette problemet ikke vil bli like stort i Norge som andre steder på grunn av at landmassene også stiger og dermed vil redusere farene ved en havstigning.

Dette er uansett en glimrende måte å illustrere en mulig fremtidig konsekvens av global oppvarming og rett og slett på en enkel og skremmende måte viser hvordan det kan bli om ikke noe skjer med utviklingen vi nå er inne i. Det vises til at dersom to-graders scenarioet slår til vil landområder med til sammen 280 millioner innbyggere havne under vann – med fire grader er 600 millioner mennesker rammet.

Denne visualiseringen burde også være en tankevekker for Norges politikere og byplanleggere – og hvordan man skal bygge opp områder rundt vannet. Det finnes mange eksempler, også i nyere tid, på prosjekter som i fremtiden vil kunne vise seg å være meget dårlig planlagt. Selv om et slikt scenario etter all sannsynlighet ligger langt frem i tid, er dette også høyst relevant for hvordan vi skal bygge nå fremover.