Anleggsleder Michel H. Thomsen i Betonmast Selvaagbygg AS er stort sett fornøyd med evakueringsøvelsen på Lørenpynten i Oslo tirsdag, men ser forbedringspotensial.

Fornøyd med hemmelig evakueringsøvelse - men avslørte svakheter

Betonmast Selvaagbygg gjennomførte tirsdag en evakuering av en tårnkranfører på anleggsprosjektet Lørenpynten i Oslo – uten at anleggsarbeiderne visste at det bare var en øvelse.

Scenariet var at en tårnkranfører hadde fått et illebefinnende inne i kranhytta – drøyt 57 meter over bakken. Alarmen gikk på byggeplassen, og bare få etter få minutter var mannskap fra Oslo brann- og redningsetat samt ambulansepersonell fra Oslo Universitetssykehus på området.

– Har sett behovet
– Jeg har tenkt en stund på at det er behov for å gjennomføre en slik øvelse, og har lurt på hvordan vi skal kunne få ned kranføreren på en trygg måte dersom vedkommende sitter hjelpeløs oppe i kranen, sier anleggsleder Michael H. Thomsen i Betonmast Selvaagbygg AS til Byggeindustrien.

– For svak sirene

Til sammen var 73 arbeidere i full sving med arbeidet da sirenen startet klokken 09 tirsdag morgen. Samtlige ble straks evakuert fra byggeplassen, med unntak av de som jobbet inne i de to boligblokkene lengst fra kranen.

– I ettertid ser vi at sirenen var for svak til at vi fikk evakuert alle samtidig. De som jobbet i blokkene lengst unna, hadde ikke hørt alarmen som gikk. Dette må vi forbedre, sier Thomsen.

Ny tiltaksplan
Han vil derfor utarbeide en tiltaksplan for at en evakuering vil bli gjennomført enda mer prikkfritt.

– Spesielt gjelder det selve varslingen. Alle som jobber skal kunne høre alarmen når den går. Dessuten vil vi se på hvilke løsninger som finnes for at vi straks skal kunne oppdage at en kranfører har fått et illebefinnende. I dag kan vedkommende bli sittende i lang tid oppe i kranhytta i bevisstløs tilstand uten at noen på bakken vet hva som har skjedd, sier Thomsen.

Ny øvelse neste år
– Når kommer dere til å arrangere lignende øvelser igjen?

– Etter at vi har evaluert denne øvelsen, vil det ikke gå så lang tid før vi prøver på nytt. Jeg ser for meg at vi gjennomfører en evakueringtrening i løpet av neste år, sier Thomsen.