Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ny standard for spesifikasjon av kostnader i et byggeprosjekt på høring

Den reviderte utgaven av NS 3453 Spesifikasjon av kostnader i et byggeprosjekt er på høring fram til 25. januar 2016. Denne reviderte utgaven vil erstatte NS 3453 fra 1987.

NS 3453 fastlegger en kontoplan for spesifikasjon av kostnader i byggeprosjekt og angir hvilke kostnader som skal inngå. Kontoplanen er delt i tre kontonivåer.

Standarden er revidert for å tilpasses NS 3451 Bygningsdelstabell og Finansdepartementets begrepsbruk og krav til kvalitetssikring av offentlig investering (jf. Finansdepartementets veileder nr. 2, Felles Begrepsapparat KS2, versjon 1.1 2008).

Endringer fra forrige utgave
Det er foretatt både redaksjonelle og faglige endringer i forhold til utgaven på 1987. De viktigste endringene er:

– Standarden er bygd opp med tre nivåer med økende grad av detaljering og tilpasset NS 3451. Kontoene 02 til 07 er i henhold til bygningsdelsnumrene i NS 3451.

–Hovedstrukturen for felleskostnader følger NS 3420-A.

– Gammel kontoinndeling er splittet opp og utvidet med nye kontoer.

– Tidligere var begrepene "reserver og marginer" plassert i konto 0. Disse er nå erstattet av begrepene "forventet tillegg" og "usikkerhetsavsetning" og flyttet til henholdsvis konto 11 og konto 12.

– Bygningsmessige hjelpearbeider er tatt ut fra konto 18 Hjelpearbeid for tekniske installasjoner i NS 3453:1987 og skal konteres i konto 29 Andre bygningsmessige deler i NS 3451.

– I tabell 1 og i tabell 2 er det lagt inn en kolonne med veiledning.

– I tabellene er 0 lagt inn som første siffer i kontonivå 1 for å sikre digital overføring. Ledige nummer i tabellene er fjernet for å gi bedre oversikt.

– Det er lagt til rette for at standarden kan benyttes uavhengig av entrepriseform ved blant annet å kunne kontere totalentreprenørens prosjektering på konto 01.

Enklere økonomirutiner
NS 3453 kan brukes til alle typer byggeprosjekter. Den er et hjelpemiddel i økonomiske rutiner som eksisterer i forbindelse med et byggeprosjekt. Det kan for eksempel være

–kalkulasjon eller prissetting

–budsjettering

–budsjettoppfølging

–strukturering av prosjektdokumenter

–etterkalkulering

–bygge- og prosjektregnskap

–statistikk og nøkkeltall.

Bredt sammensatt komité

Revisjonsarbeidet er utført av Standard Norges standardiseringskomité SN/K 357 Byggekostnader. Standardiseringskomiteen er sammensatt av representanter fra statlige byggeiere og byggherrer, entreprenører, rådgivere, arkitekter og programleverandører.

Send inn kommentarer

Du kan få gratis tilgang til høringsforslaget prNS 3453 Spesifikasjon av kostnader i et byggeprosjekt på Standard Norges tjeneste «Standarder på høring». http://www.standard.no/standarder-pa-horing/

Det minnes om høringsfristen som er satt til 25. januar 2016.