Fra Hauger stasjon på Kolsåsbanen. (Foto Jan Eldegard)

- Sement- og betongindustrien sikrer høy verdiskapning

19. november la LeBipe/Euroconstruct fram en stor rapport som viser at for hver Euro som skapes i sement og betongindustrien så fører dette til en verdiskapning på 2,8 Euro i den totale europeiske økonomien.

 - I Europa betyr dette at den årlige totale verdiskapningen som springer ut fra sement og betongindustrien er 56 milliarder Euro per år og skaper jobber for mer enn 1 million mennesker. Ut fra disse studiene basert på 2012-tall, er det i den europeiske sement- og betongindustrien en verdiskapning på 20 milliarder Euro og bedriftene sysselsetter 384.000 mennesker. Undersøkelsen omfatter EU-landene samt Tyrkia, Sveits og Norge, påpeker Byggutengrenser og FABEKO i en kommentar rundt rapporten.

Selv om dette i seg selv synliggjør de store ringvirkningene i den europeiske verdiskapningen, er det i undersøkelsen kun medtatt verdiskapning oppstrøms i verdikjeden. Verdiskapning på byggeplass av entreprenører, tømrere og andre håndverkere er ikke medtatt.

- Rapporten fra LeBipe/Euroconstruct belyser også de hovedområdene der sement- og betongindustrien bidrar til å støtte utviklingen av Europas lavkarbon-økonomi. Disse områdene er energieffektivisering, infrastruktur og bærekraftig bygging og -matproduksjon. Sementindustrien har som et eksempel redusert sine spesifikke klimagassutslipp med 13 prosent mellom 1990 og 2013, skriver Byggutengrenser og FABEKO.

- Vår industri vil dokumentere vår betydning for samfunnet, sier Stein Tosterud president i den europeiske ferdigbetongorganisasjonen ERMCO.

- Vårt arbeid med påvirkning på rammebetingelser for industrien og standarder for våre produkter, avhenger av at vi kan vise beslutningstakere utenfor industrien vår rolle i et bærekraftig samfunn. Denne rapporten dokumenterer at sement- og betongindustrien også på det økonomiske aspektet er en viktig bidragsyter, sier Tosterud.

Fabrikkbetongindustrien er en lokal industri med utstrakt bruk av lokale materialer, lokal arbeidskraft og korte transportavstander.

- Dette er viktige bidrag til utviklingen av et bærekraftig samfunn. En økt andel produksjon av betong med godt dokumentert redusert karbonavtrykk har også bidratt til økt bærekraft av betongkonstruksjoner. Ved å ta utgangspunkt i resultatene fra LeBipes rapport, kan en anslå verdiskapningen i fabrikkbetongindustrien i Norge til ca. 7,5 milliarder kroner. I tillegg til dette kommer en betydelig verdiskapning fra produksjon av betongelementer, betongvarer og betongrør og –kummer» sier Hallvard Magerøy daglig leder i Norsk fabrikkbetongforening FABEKO.

Denne nye undersøkelsen viderefører hovedtrekkene fra tidligere rapporter utført av den norske betongbransjen. Norsk Betongforening fikk i 1999 og 2001 utarbeidet to publikasjoner som fokuserte på den samfunnsmessige verdiskapning fra FoU-virksomhet innen betong. Hovedkonklusjonen var da at 1 krone investert i betong-FoU ga 19 kroner tilbake i samfunnsverdi. www.betong.net

Byggutengrenser gjennomførte i 2011 et prosjekt på vegne av betongbransjen der BI og Prognosesenteret rapporterte verdiskapning og sammenhenger mellom samfunnsbygging og bruk av betong.

- De 530 selskapene i betongbransjen som da var med i undersøkelsen skapte verdier nær 6 milliarder kroner og sysselsatte 7500 mennesker. Omsetningen for disse selskapene i betongbransjen var 21 milliarder kroner og aktiviteten er spredd rundt i så godt som alle Norges kommuner. På samme måten som for den europeiske analysen omfattet ikke det Norske prosjektet v erdiskapning på byggeplass av entreprenører, tømrere og andre håndverkere. Dette viser at betongbransjen er svært viktig for lokalsamfunnet og representerer en kortreist verdiskapning, sier Jan Eldegard i Byggutengrenser.

En kortversjon av rapporten fra 2011 er tilgjengelig her: www.byggutengrenser.no

Hele rapporten fra la LeBipe / Euroconstruct kan lastes ned her: www.ermco.eu