Foto: Ole Henrik KrokstrandFoto: Ole Henrik KrokstrandFoto: Ole Henrik Krokstrand

Kandidat til Betongtavlen: Kimen Kulturhus

Kimen Kulturhus i Stjørdal er en av fire finalister som kan vinne Betongtavlen 2015. 

Om Kimen sier juryen:

Kimen Kulturhus er et viktig møtested både lokalt i Stjørdal og regionalt i Midt Norge. Arkitekturen gjenspeiler byggets moderne funksjon og samtidspuls. Huset inneholder både kirke, kino med tre saler, ungdomsklubb, bibliotek og saler for konsert og teater. I tillegg skal foajeen på kulturhuset fungere som kunstgalleri, og kulturskolen har også sine lokaler her.

Byggets store mangfold og spekter av aktiviteter gjenspeiles i at det er benyttet en variasjon av betongoverflater som med sin særegne karakter er med på å tydeliggjøre byggets funksjonelle organisering og arkitektoniske ide. Byggets kjerne med to flerbrukssaler og kino er omsluttet av 1850 m2 eksponerte bordforskalte vegger som gir interiøret et kraftfullt uttrykk. Bordforskalingen er utført med en høy presisjon på en opptil 3.etasjers vegg, og overflaten fremstår med et vakkert fargespill og fin tekstur. Særlig vil vi understreke de rettkantede og skarpe hjørneløsningene som er viet ekstra oppmerksomhet i utførelsen og har fått et elegant løsning.

I en søyleskog i mellomrommet mellom kjerne av betong og den lekne og ledige utformete fasaden i glass og sortlakkert strekkmetall ligger mange andre av byggets viktige funksjoner som bibliotek, ungdomsklubb, øvingsrom kafe og foaje. I dette spennet mellom betongkjernen og den ytre glass- og strekkmetalhuden oppstår en stor variasjon av rom og romforløp med rik karakter.

I hovedetasjen med foaje, vrimlerom og kafe er det lagt 2400m2 slipt betonggulv og trapper. Dette gir arealet en ekstra robust kvalitet, og understreker at dette er byggets base. Fargespillet i tilslaget og glansen i gulvet fungerer som en kontrast opp mot den store og røffe bordforskalte veggen. I barnebiblioteket er betonggulvet videreført som et elegant amfi med trappeløp utført med utsøkt presisjon og skarpe hjørner. Dette gir et fleksibelt areal godt tilrettelagt for lek og opphold, samlinger, forestillinger og mindre filmfremvisninger.

Det store betonggulvet har en direkte sammenheng til betongdekket på plassen utenfor. Plassen er lagt i et enkelt og vakkert mønster og består av ulike varianter i overflatebearbeidelser i betong som gir elegante nyanser i farger, figurer og retninger. Plassen vil fungerer som et lite utstillingsvindu for de muligheter som fins for bearbeidelse av utvendige betongdekker.

I bi-arealene, lager, interne korridorer og backstage er det valgt en enklere utførelse på betongen med plateforskalte vegger og stålglattet betonggulv. Dette er med på tydeliggjøre byggets funksjonelle organisering og en logisk konsekvens av at publikumsarealene er prioritert.

Det store omfanget av betong i interiøret spiller svært god sammen med de andre materialene som er benyttet i bygget; trespiler og trepanel i lyst treverk som kledning på mange av romboksene i ”mellomrommet” og strekkmetall i himlingen.

Som en kontrast til den tunge betongkjernen i interiøret er huset utvendig kledd med glass og svart pulverlakkert strekkmetall. Strekkemetallet gir en naturlig solskjerming for de store rommene innenfor samtidig som det gir et spennende spill av lys og skygge som en ekstra kvalitet til interiøret. På kveldstid vil man få den motsatte effekten der aktiviteten i huset vil skimtes bak metall og lyse ut mot Stjørdal sentrum. Byggets moderne uttrykk, hovedform, materialbruk og fleksible planløsning gir et klart signal om at dette er et bygg som ønsker å fremstå med en særegen karakter og har en sentral posisjon i sine omgivelser. Samtidig ligger det i formuttrykket og materialbruken et spennende minne om den tradisjonelle norske landbruksbebyggelsen med enkle saltakshus og store betongsiloer.

Kimen vil med sitt mangfold av aktivitet, innhold, form og uttrykk vitalisere Stjørdal sentrum, og er en viktig motor i den videre utviklingen både lokalt og regionalt i Midt Norge.

Betongarbeidene i Kimen er av svært høy kvalitet, med en presisjon og en variasjon av overflater som gjør det enkelt å forstå at betong er et vakkert materiale. Totalt sett gir denne rene og enkle materialpaletten et moderne fleksibelt bygg med en harmonisk helhet som tåler allsidig og robust bruk. Kimen kulturhus er med sin gjennomførte og sofistikerte bruk av betong i en elegant kombinasjon med andre materialer som tre og stål et fremragende byggverk som fungerer like godt til hverdag som til fest, til glede og til sorg.

Prosjektdeltakere:

Byggherre: Stjørdal Kulturutvikling

Arkitekter: Reiulf Ramstad Arkitekter AS, Lusparken Arkitekter AS, JSTArkitekter AS

Prosjektledelse og byggherreombud: FAVEO Prosjektledelse AS

Landskapsarkitekt: Rambøll Norge AS

Rådgiver byggeteknikk: Rambøll Norge AS

Totalentreprenør: Skanska Norge AS

Betongleverandør: Unicon AS

De andre finalistene til Betongtavlen er E10 rasoverbygg Moskenes , Stormen i Bodø og Kimen i Stjørdal. Alle prosjektene blir presentert på Betongens festkveld i Oslo 3. desember der også vinnerprosjektet mottar Betongtavlen for 2015.