Foto: Ole Henrik KrokstrandFoto: Ole Henrik KrokstrandFoto: Ole Henrik Krokstrand

Kandidat til Betongtavlen: Stormen - kulturkvartalet i Bodø

Stormen, kulturkvartalet i Bodø er en av fire finalister som kan vinne Betongtavlen 2015.

Det er i år svært hard konkurranse om denne prisen og om Stormen sier juryen:

Det første du møter når du kommer til Stormen er en skinnende hvit betong og marmorfasade.

Det britiske arkitektfirmaet DRDH Architects vant konkurransen om å tegne kulturkvartalet Stormen, Bodøs nye stolthet. Det er delt i to bygg som rommer henholdsvis konserthus og bibliotek. Arkitektene analyserte byen grundig og utviklet et godt grep som er tilpasset den sammensatte og kompakte skalaen i Bodø. Konserthuset består av forskjellige volumer hvor konsert- og teatersaler delvis ligger mellom og over hverandre. Det dannes mellomrom i forskjellige høyder og form som brukes til fellesarealer. Dette gjør arealene effektive og gir byggene en stor grad av spenst og dynamikk. Biblioteksalen er stor, lys, høy og åpen. Interiørene i hele anlegget er rendyrket i sin detaljering og delikat utført, det er enkelt og svært raffinert. 
Når man ser byggene utenfra får man en slags følelse av å være tilbake til 50-60-tallets enkle raffinerte betongfunksjonalisme. I betongsammenheng er det uten tvil de kritthvite fasadene som er interessante i dette ellers så konsekvent gjennomførte bygget. De nærmere 8 100 kvadratmeter med fasadeelementer er produsert av Overhalla Betongbygg. Her har både arkitekt og produsent tydelig hatt høye ambisjoner, jobbet i team og virkelig lykkes med resultatet.

Betongelementene er støpt i hvit betong med Hustadmarmor fra Molde som tilslag og fremstår nesten som hvit naturstein. De er slipt og børstet til en myk matt overflate og har en bemerkelsesverdig presis og ensartet overflate og struktur.

I fasadene er elementene satt sammen i forskjellige formater som gir en fin dynamikk og variasjon. Elementene varierer i størrelse fra 0,7 m2 til hele 42 m2. Vinduer er elegant fuget inn i elementene uten unødvendige overganger. Fugene mellom elementene er også svært smale og presist utført. Alle kanter og hjørner er skarpe og helt uten synlige skader.

Bygningsmassen fremstår som et virkelig flott hele. I de to sørfasadene og ved inngangen er det de karakteristiske søylene som gir byggene den tydelige karakteren og relieffet ute og skyggespillet inne når solen står på hele døgnet. Det gjelder spesielt bibliotekfasaden som danner den store fonden mot havna. De slanke fasadesøylene som strekker seg over 10 meter opp mot gesimsen er like presise og ensartet som fasadeelementene. Man lar seg imponere av at man har klart å frakte og montere disse helt skadefritt den lange veien fra Overhalla til Bodø.

Resultatet i Bodø er to kritthvite betongbygninger med en tydelig karakter og posisjon som byens borgere virkelig kan være stolte over og som utvilsomt vil inspirere til å lese, skrive, synge og spille.

Prosjektdeltakere:

• Byggherre: Bodø kommune

• Arkitekt: DRDH Architects med DARK Arkitekter AS

• Prosjekt- og prosjekteringsledelse: Rambøll Norge AS

• Rådgiver byggeteknikk: Norconsult AS

• Entreprenør stål og betongarbeider: Reinertsen AS

• Entreprenør betongfasade: Overhalla Betongbygg AS

De andre finalistene til Betongtavlen er E10 rasoverbygg Moskenes , Gulli Bru i Kongsvinger og Kimen i Stjørdal. Alle prosjektene blir presentert på Betongens festkveld i Oslo 3. desember der også vinnerprosjektet mottar Betongtavlen for 2015.