Frode Nilsen i NFF (t.h.) deler ut gullfeiselen for 2015 til Vidar Tveiten. (Foto: Ådne Homleid)

Gullfeiselen til Vidar Tveiten

Årets gullfeisel i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk går til Vidar Tveiten.

Hedersbetegnelsen ble delt ut under åpningen av årets Fjellsprengningskonferanse.

Tveiten beskrives som nysgjerrig og eventyrlysten, og som etter mer enn 40 aktive år i bransjen fortsatt er full av energi.

Han har vært i tunnelmiljøet i en årrekke og har i stor grad bidratt inn i arbeidet i og rundt NFF og hele tunnelmiljøet.

I sin tale uttalte leder i NFF Frode Nilsen at Tveiten i ung alder dro til hovedstadsområdet, viste raskt at han på mange måter var en smart fyr, og ble oppfordret til å komme seg videre og ta utdannelse.

- Som han selv har uttrykt det så ble han ingeniør ved en tilfeldighet, sir Nilsen.
Tveiten ble, som mange andre, fanget og fasinert av de store kraftutbyggingene som fant sted på 1970-tallet, og siden har han vært en aktiv bidragsyter innenfor sitt
fagfelt på store anlegg og tunnelutbygginger.

Tidlig i sin karriere startet han sitt eget rådgivningsfirma (Vidar Tveiten AS) som i årenes løp har vokst til mer enn 40 ansatte. Han ble tidlig en gründer innenfor det som etter hvert skulle bli hans spesielle fagområde.

l forbindelse med kraftutbyggingen kom han i kontakt med NIVA.

- Kreativ og praktisk anlagt som han var, så han raskt et stort potensiale for å redusere en rekke negative effekter som tung anleggsvirksomhet kan ha på det ytre miljøet. Gjennom dette arbeidet har han utallige ganger lagt grunnlag for vinn-vinn-situasjoner mellom anleggsbransjen og det ytre miljø ved å bidra til å få opp både robuste, økonomisk og miljømessige akseptable løsninger, sier Nilsen.

Han ble aktivt brukt av Forskningsrådet og var en av stifterne til Aqua-team som han satt som styreleder i flere år.

Han har et omfattende nettverk blant statlige beslutningstakere og godkjennende myndigheter. Dette, i kombinasjon med hans kunnskap om hva som er
praktisk og økonomisk gjennomførbart på et anlegg, har gang på gang banet vei for hensiktsmessige kompromisser og optimale løsninger for ivaretagelse av det ytre miljøet ved anleggsgjennomføring, noe som bl.a. Statens vegvesen og Jernbaneverket gjennom mange år har hatt stor glede av.

- Mange vil nok hevde at han faktisk er far til fagområdet ytre miljø og er den som har satt dette på dagsorden innenfor dagens anleggsvirksomhet. Han har skapt seg et navn som det den dag i dag står stor respekt av innen den norske anleggsbransjen. Gjennom sitt utrettelige arbeid rettet mot det ytre miljø, må han på mange måter ta æren for at den norske anleggsbransjen faktisk har fått et bedre rykte i forhold til å ta vare på det ytre miljø. En slik forbedring og et slikt fokusområde er også helt i tråd med NFFs strategi. Det er viktig at hele den norske anleggsbransjen tar vare på, og videreforvalter dette forbedrede ryktet vedrørende hensyn til ytre miljø ved anleggsgjennomføring når årets gudfeiselvinner etter mer enn 40 år på farten nå truer med å trappe ned og trekke seg tilbake tit et roligere liv i Seljord i Telemark, utdyper Nilsen.