Årets store anleggssamling

Torsdag og fredag samlet anleggs-Norge seg på Radisson BLU Scandinavia hotel i Oslo med den store Fjellsprengningskonferansen – og nok en gang ble det rekorddeltakelse.

Nærmere 900 personer meldte sin ankomst til årets arrangement, og man gikk dermed forbi fjorårsrekorden. 

Det var i år den 53. konferansen som ble arrangert, og det er ikke noe nytt at interessen rundt arrangementet er stort. I dagens heftige anleggsmarked blir det tatt ut mye fjell både på jernbane og veisiden – og aldri har det blitt omsatt så mye innen anleggsektoren som i år. Dette vil ytterligere forsterkes neste år.

Nå er det likevel ikke slik at det er underkapasitet i næringen. I løpet av høsten er det kommet varsler om at flere av de større entreprenørene må ty til permitteringer. Mange har bygget opp kapasiteten de senere årene samtidig som den utenlandske interessen har hatt en kraftig økning inn mot det norske anleggsmarkedet. Dermed er det knallhard konkurranse om oppdragene og prisene er presset. Dersom noen derfor skulle være redde for kapasiteten i markedet, som noen tidligere har fryktet, skulle dette ikke være noe problem i det hele tatt. Anleggsentreprenørene har mer enn kapasitet nok til å møte et enda heftige marked neste år.

Fjellsprengningskonferansen, sammen med Bergmekanikk- og Geoteknikkdagen, som Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF), Norsk Bergmekanikkgruppe (NBG) og Norsk Geoteknisk Forening (NGF), står bak, er bygget tungt opp rundt de norske anleggstradisjonene – og selve konferansen er i stor grad selv en viktig tradisjonsbærer. En tradisjon som ble brutt i år, var at det for første gang på 25 år var en representant for entreprenørene som sto på talerstolen for å åpne arrangementet. Frode Nilsen, formann i NFF, var faktisk den første representant for en entreprenør på et kvart århundre som får ønske velkommen til konferansen. Dette er selvsagt meget spesielt, ettersom nettopp entreprenørene burde utgjøre den tynge gruppen innen fjellsprengningsmiljøet. Slik har det dessverre ikke vært de senere åene. Entreprenørene har i stor grad glimret med sitt fravær innen denne delen av et felles norsk anleggsmiljø. Både byggherrene, rådgiverne samt produsentene er tungt representert – og nå er det på tide at også entreprenørene mer aktivt engasjerer seg i organisasjonslivet både rundt NFF og International Tunnelling Association (ITA). Som kjent skal man her i Norge og Bergen arrangere World Tunnel Congress (WTC) i 2017 – noe som er den største begivenheten innen internasjonalt underjordsarbeid, og her er det nødvendig at hele verdikjeden trår til.

Nå er det slett ikke slik at entreprenørene holder seg borte fra selve Fjellsprengningskonferansen – der er de til stede i stort omfang. Håpet er at de også da blir en mer aktiv deltaker i selve miljøet rundt underjord- og fjellsprengningsarbeidet i både Norge og alt arbeid som gjøres internasjonalt av NFF. Dette vil kunne bidra til å markedsføre den norske metoden både innenfor og utenfor landets grenser.