Administrerende direktør Thor Eek i NBBL frykter ingen nedgang i boligbyggingen tross vanskelige tider.

NBBL: - Det blir ingen nedgang i boligbyggingen

Administrerende direktør Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), tror ikke at aktiviteten i boligbyggingen vil trappes ned tross vanskeligere tider.

– Det vil fortsatt være et stort behov for nye boliger i pressområder, ikke minst som følge av veldig mye innvandring. Vi vi trenge mellom 6000 og 8000 nye boliger neste år bare på grunn av flyktningestrømmen til landet, sa Thor Eek til Byggeindustrien under et NBBL-seminar i Oslo onsdag morgen.

– Store utfordringer

Han understreket at det vil være store utfordringer for politikerne å håndtere bosituasjonen for flyktningene.

– Tre fjerdedeler av dem er antagelig kommet for å bli, så utfordringen blir ikke minst stor de nærmeste årene, sa Eek.

– Regional arbeidsledighet

Han mener at den økende arbeidsledigheten ikke vil ha innvirkning på hvor mange boliger som må bygges.

– Arbeidsledigheten er veldig regional, og spesielt i Rogaland rammer den hardest, sa Eek, som innledet seminaret med blant annet å stille spørsmål om det burde være et klarere politisk ansvar å sørge for tilstrekkelig boligbygging.

– Hvilke virkemidler vil politikerne ta i bruk for å øke boligbyggingen, spurte Eek.

– Markagrensen vil bli flyttet

NBBL-sjefen mener for øvrig at markagrensen rundt Oslo vil bli flyttet for å gi plass til flere boliger.

– På et eller annet tidspunkt vil nok det skje. Men det er fortsatt store områder, og ikke minst transformasjonsområder i Oslo, som kan bebygges med boliger. Det er viktig at en regulering for dette kommer på plass. Kommunen må ta et grep, sa Eek.

– Kapasitetspress i anleggsbransjen

Senioranalytiker i DNB, Kjersti Haugland, mener at sterk offentlig etterspørsel gjør at anleggsbransjen går bra.

Senioranalytiker Kjersti Haugland i DNB ser relativt positivt på situasjonen tross vanskelige tider i norsk økonomi som følge av nedgangen i oljeindustrien.

– Byggebransjen kan bli skremt av det som skjer, men i anleggsbransjen er det et kapasitetspress. Arbeidsledigheten er en kraftig faktor som påvirker boligmarkedet. DNB spår et beskjedent prisfall i boligmarkedet frem til 2018, men da vil situasjonen snu. Årsaken til at prisfallet blir beskjedent, er et stort press i store deler av boligmarkedet. Supersyklusen i norsk økonomi er til veis ende, men anleggsbransjen går bra, og det er en sterk offentlig etterspørsel, sa Haugland.