Foto: Madeleine Bergheim

Morgenkaoset

Tirsdag morgen våknet store deler av innbyggerne på Østlandet opp til underkjølt regn og dette skapte et virkelig kaos for både kjørende og gående.

Underkjølt regn

Underkjølt regn eller isregn er regn som faller ned i et luftlag nær bakken med temperatur under 0° C eller underkjølte vanndråper som faller til bakken. Begge disse formene fører til at dråpene fryser momentant til is når de treffer omgivelsene. (Kilde: Wikipedia)

Som regel er det sesongens første snøfall som skaper de helt store trafikkproblemene – men i år var det underkjølt regn som førte til kaotiske tilstander i trafikkbildet – spesielt i Stor-Oslo. Det var nærmest umulig å bruke de store innfartsårene inn til byen denne dagen – spesielt ille var det nordfra der enkelte brukte timevis på å komme seg til jobb.

Årsaken var selvsagt at både biler og trailere nærmest lå strødd i grøftene over alt. Det er tydeligvis ingen grenser for hvor glatt det skal være før man velger å la bilen stå. For mange er det selvsagt nærmest helt nødvendig å benytte bilden fot å klare å komme seg til barnehagen, SFO eller på jobb. Men når det faktisk er så glatt at man nærmest ikke klarer å gå, burde man nok tenke seg om både en og to ganger før man kjører avgårde. Sjansen for å havne i grøfta er rimelig stor, og det skjedde også tydeligvis med mange. Rapportene fra ulike deler av Sør-Norge tyder på at det er mange som har sklidd utenfor veiene denne morgenen, og dermed skapt store problemer både for seg selv og andre.

Dette kan jo føre til både mindre og mer alvorlige ulykker og skader – samt at det kan gi store materielle skader. Og det kan koste dyrt. I vegtrafikklovens paragraf 3 står det: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.» Det betyr at alle selv er ansvarlige for å kjøre etter forholdene. Og er forholdene nærmest umulige å takle, er nok det å anbefale å la bilen stå – selv om det kan gi mange praktiske utfordringer. Dette vil også kunne gi utfordringer i kontakt med forsikringsselskapet som i utgangspunktet skal dekke skadene.

Vanskelighetene blir selvsagt enda større om man må få heist bilen opp fra naboens hage. Vi har denne morgen også sett eksempler på biler og tunge kjøretøy som har brast inn i bygninger.

Så kan man jo naturligvis spørre om dette kunne vært unngått. Underkjølt regn er ikke enkelt å forhindre eller takle. Det blir svært glatt – raskt. Hovedveiene er som regel godt saltet og man vil ofte unngå de største utfordringene her – men med underkjølt regn kan til og med hovedveiene være utsatt. Enda verre er det selvsagt for de mindre veiene – som ofte benyttes til og fra skoler og barnehager. Det er mulig å strø – men det er begrenset hvor mye man rekker over på kort tid.

Det er ikke bare materielle skader og forsinkelser det underkjølte regnet har medført. Utfordringene er minst like store for de mange gående. Legevaktene rundt om på Østlandet er nå nærmest fylt opp av pasienter med brudd og bristskader. Tirsdag 24. november ser dermed ut til å bli en dyr dag for vinternasjonen Norge – med mye fraværsskader og materielle ødeleggelser.