Det var svært få norske høydepunkter under ITA Awards. Nomineringen av Sindre Log (nummer fire fra venstre) til "Young tunneller of the year" prisen, var et hederlig unntak.

Hvor var tunnellandet Norge?

Hvor var tunnellandet Norge da den første ITA Tunneling Awards gikk av stabelen sist uke? spør Ruth G. Haug.

Ruth G. Haug er meget engasjert i både NFF og ITA.

ITA Tunneling Awards, som blir arrangert av ITA, samlet sist uke 160 deltagere til et flott arrangement i Sveits. Rammen var perfekt i Hagerbach Verstuch Stollen, som for anledningen var pyntet til fest med både lys og varme, musikk og god mat og drikke.

Det var stor spredning i deltagelsen og arrangementet var svært internasjonalt. Men det må sies både tydelig og høyt at deltagelsen i aller høyeste grad var skuffende sett fra norsk side. Vi liker å påstå at vi er best i verden på tunnel, men denne gangen glimret vi med vårt fravær. Det er ikke fordi vi ikke har prosjekter å by på. Men hvor er bevisstheten og stoltheten til å vise fram det vi kan og får til? Vi kan konkurrere på mer enn ski!

Det er bare knappe to år til det norske tunnelmiljøet skal arranger World Tunneling Congress og det ville være et godt trekk og i forkant av dette promotere det vi kan, gjør og står for. Mange vil kunne finne det interessant å komme til Norge og se våre prosjekter og teknologi. Da trenger vi aktive byggherrer som synes det er stas å vise fram sine prosjekter, sine samarbeidspartnere, vår teknologi og hva vi kan løse med vår form for organisering.

Vi må være klar over at vi gjør prosjektene på en annen måte enn mange andre. Vi har inntil nylig hatt relative slanke prosjektorganisasjoner. Vi har korte beslutningslinjer og ikke minst en arbeidsstokk som kan sine saker og som også er utdannet og spesialisert i sine fag.

Dessverre synes jeg å se en utvikling i feil retning hvor vi ser ut til å tro at prosjektene kan løses bedre ved å ta inn rimelig og ufaglært arbeidskraft og toppe laget med ledelse som nødvendigvis ikke kan sitt fag. Det er ikke sikkert at det er andre enn advokatstanden som kommer til å tjene på dette.

Men tilbake til ITA Awards. Å delta på ITA Tunneling Awards er ikke bare å motta en pris, men en gylden sjanse til å få presentert det som en dyktig gruppe av dommere har funnet å være topp interessante prosjekter dette året. Delta neste gang og få inspirasjon og innsikt i hva som foregår i andre prosjekter.

Det var i alt elleve priser. Gjevest var kanskje å vinne prisen for det største anlegget, men det var også stor fokus på sikkerhetstiltak og ikke minst innovasjon og nyskapning. Det satses også stort i ITA på å få fram de yngre, det var derfor hyggelig å se åtte flotte yngre representanter på podiet da «Young tunneller of the year» skulle kåres. Men litt årvåkenhet må vi be om også her; jeg nekter å tro at det i 2015 ikke finnes en yngre tunneldame som er verdt å nominere til «Young tunneller of the year». Vår nominerte, Sindre Log fra Robbins, er en flott representant som har markert seg tydelig både nasjonalt og internasjonalt ved å være engasjert i tunnelbransjen og dens aktiviteter lenge før han ble uteksaminert ved NTNU. Vi gratulerer!

Her er oversikt over priser og vinnere:

– Major Project of the Year (over €500M): Eurasia tunnel project, (Istanbul Strait Road Tube Crossing Project)

– Tunnelling Project of the Year (between €50M and €500M): 1st Phase of Low and Intermediate Level Radioactive Waste Disposal Facility Construction

– Outstanding Project of the Year (up to €50M): Norsborg Metro Depot, Sweden

– Technical Innovation of the Year: Innovative Vehicle-mounted GPR Technique for Fast and Efficient Monitoring of Tunnel Lining Structure Conditions, China

– Environmental Initiative of the Year: The Corribtunnel Project - tunnelling in environmentally sensitive area, Ireland

– Safety Initiative of the Year: MineARC Systems Compressed Air Management Solution

– Young Tunneller of the Year: Karlovsek Jurij

– Contractor of the Year: Salini-Impregilo

– Engineering of the Year: Parsons Brinckerhoff-WSP

– Lifetime Achievement: Prof. Dr. Eng. Sebastiano Pelizza

Les mer om prisutdelingen på ITA-Aites.org