Rekker trolig ikke frist for budsjettforhandlingene

Samarbeidspartiene er kraftig på overtid og kommer trolig ikke i mål med budsjettforhandlingene innen fristen lørdag klokken 12.

KrF bekrefter overfor NTB at de sitter i gruppemøter på Stortinget. De andre partiene vil verken avkrefte eller bekrefte hva de foretar seg lørdag.

Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre år på rad.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa fredag at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden. Optimismen lyste heller ikke av Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide da det fredag ble kjent at regjeringen kutter 1.1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen.

– Forsterker utfordringene

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa KrF-lederen etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Etter to og en halv timers forhandlinger på Statsministerens kontor fredag kveld, sa Hareide at det har vært framgang.

– Men vi ser heller ikke en ende. Vi har lagt fram en konstruktiv skisse for å komme til en løsning, men fortsatt er det et stykke igjen, sa KrF-lederen.

– Vi holder på. Jeg vet ingen ting om hvordan dette går nå. Hadde jeg visst det hadde vi ikke sittet her inne, sa en ordknapp Venstre-leder før hun satte seg i en ventende drosje.

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, ønsket ikke å kommentere forhandlingene fredag kveld.

Siste frist

Kilder i partiene snakker nå om muligheten for at forhandlingene bryter helt sammen mellom samarbeidspartiene, skriver VG.

Ifølge avisen mener KrF og Venstre at regjeringspartiene har vært uvillige til å komme dem i møte på vesentlige punkter, og i tilstrekkelig grad til at de kan støtte budsjettopplegget fra regjeringen.

Budsjettforhandlingene ble innledet 3. november og er mange dager på overtid. Dersom partilederne ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstillingen og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingene.

Regjeringspartiene vil da vil kunne oppleve at samarbeidspartiene søker sammen med opposisjonen om deler av budsjettet. Da står flere av Høyres og Frps hjertesaker i fare.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt, og regjeringen kan bli sittende.