EBA-advokat Øystein Seljeflot.

EBA slakter Sarpsborgs innkjøp

Sarpsborg kommune får hard kritikk for ulovlige forhold ved innkjøpsprosesser for byggentreprenørtjenester.

Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad i en artikkel denne uken.

I oktober innstilte Sarpsborg kommune tre entreprenører til rammeavtaler for kjøp av byggeentreprenørtjenester. Rammeavtalene inngås for to år, og omfatter bestilling på et udefinert antall enkeltoppdrag opptil to millioner kroner.

Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg (EBA) har, etter klage fra entreprenør Peab, vurdert konkurransegrunnla­get som lå til grunn for utlys­ningen, og konkluderer med at en rekke forhold ved konkur­ransegrunnlaget er lovstridige. EBA krever at konkurransen må avlyses og lyses ut på nytt, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

– Ulovlig

Blant annet kritiserer EBA Sarpsborg kommune for ulovlig tildelingskriterium og ulovlig evaluering.

Her er det snakk om at entreprenørene er invitert til å gi pris på et tenkt eksempelprosjekt.

I et brev fra EBA til kommunen påpeker advokat Øystein Seljeflot at tilde­lingskriteriet «innbyr til taktisk prising».

– Når angivelsen av tilde­lingskriteriet er ulovlig, og fei­len kan ha påvirket tilbudene, kan ikke feilen rettes på en an­nen måte enn ved å avlyse kon­kurransen, skriver Seljeflot.

EBA har også reagert på andre aspekter ved tildelingen.

Blant annet er ett av firmaene som har blitt tildelt jobben opp­ført med null ansatte.

– Vi ser at klager hadde noen viktige poeng. Dette tar vi på alvor, sier innkjøpssjef i kommunen, Oddveig Åsegg til Sarpsborg Arbeiderblad.

Kommunen avlyser nå konkurransen om rammeavtaler med umiddelbar virkning.

Vil heve standarden

EBA mener videre det er viktig at offentlige bestillere bruker Norsk Standard uten urimelige avvik, noe forskriften om of­fentlige anskaffelser oppfor­drer til, og ble anbefalt av næ­ringsminister Monica Mæland til alle offentlige bestillere i fjor.

Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), Kommunesektorens organisasjon (KS) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har blitt enige om en rekke felles anbefalte kontraktbestemmelser i forbindelse med offentlige bygge- og anleggsanskaffelser. Dette kan motvirke varierende anskaffelseskompetanse i de forskjellige kommunene.