Dette er Acrylicons fabrikk i Tyskland. Foto: Anne-Beth Jensen

Norsk gulvprodusent beskyldes for industrispionasje

Det norske selskapet Acrylicon betrakter påstandene fra Tyskland som ren løgn.

Tor Arild Hegstad i Acrylicon tilbakeviser anklagene. Foto: Truls Tunmo

Den tyske nettavisen SVZ.de hevder at den norske gulvbelegg-bedriften Acrylicon har drevet med industrispionasje mot selskapet Silikal i Frankfurt.

I tillegg beskyldes Acrylicon for å ha brutt en distriktsutviklingsavtale med delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordlige Tyskland, som blant annet går på at de har ansatt færre folk enn forutsatt ved fabrikken i byen Neustadt-Glewe.

Ifølge den tyske avisen, skal det norske selskapet ha fått bevilget 3,6 millioner euro for å skape 18 nye arbeidsplasser ved Acrylicon Polymers GmbH.

Direktør i Acrylicon, Tor Arild Hegstad, er fortørnet over beskyldningene.

Til Byggeindustrien sier han at Acrylicon-ledelsen tilbakeviser de alvorlige anklagene på det sterkeste.

– Løgn

– Det som er forholdet, er at faren min, Bjørn Hegstad, som er administrerende direktør i Acrylicon, er politianmeldt sammen med produksjonssjefen ved fabrikken vår i Neustadt-Glewe. Anmeldelsen kommer fra konkurrenten vår Silikal i Frankfurt, som påstår at Acrylicon skal ha stjålet produksjonsresepter i 2014. Påstanden er direkte løgn, og Bjørn Hegstad har for øvrig ikke vært på Silikal-fabrikken siden januar i 2006, sier Tor Arild Hegstad.

– Når det gjelder påstanden om at vi har ansatt for få arbeidere i henhold til DU-avtalen, så er faktum at vi har ansatt to flere ved fabrikken enn vi er forpliktet til i henhold til tidskjemaet, sier Hegstad.

– Kuppet forhandlernettverk

Da Acrylicon startet virksomheten sin i Norge i 1976, innledet de et samarbeid med Silikal i Tyskland.

– Det gode samarbeidet med Silikal varte frem til 2003, men i 1999 begynte samarbeidet å kjølne noe etter at Silikal fikk ny eier. I 2003 kuppet det tyske selskapet forhandlerapparatet vårt i USA, og i 2010 måtte Silikal betale Acrylicon en erstatning på 1,46 millioner dollar etter en domsavsigelse i USA. I dommen ble det også stadfestet at Acrylicon-systemene er Acrylicons intellektuelle eiendom, varemerke og rettighet. Og i 2006 skrev Acrylicon kontrakt med et engelsk selskap om produksjon av Acrylicon-systemene og produktbeskrivelsen 1061SW. Det undrer meg ellers at Silikal anmelder oss for noe nå, når dette ble avklart ved dom så sent som i 2010, sier Hegstad.

– Frykter ingen ting

Han understreker for øvrig at Acrylicon ikke har mottatt 3,6 millioner euro i DU-midler av myndighetene i Mecklenburg-Vorpommern.

– Vi kan få opptil 3,6 millioner euro i etableringsstøtte av den tyske delstaten, men pengene vil bli betalt ut etterskuddsvis når vi kan dokumentere avtalefestede investeringer. Nå ser vi med glede frem til hva myndighetene i Mecklenburg-Vorpommern konkluderer med. Vi har ingen ting å frykte. Dette vil fremkomme av regnskap og øvrige undersøkelser, sier Hegstad.

Acrylicon har engasjert advokaten Christof Siefarth i München som følge av de alvorlige beskyldningene.

– Slik jeg ser det, har Acrylicon ingen ting å bekymre seg for når det gjelder det engasjementet jeg har for selskapet, sier Siefarth til Byggeindustrien. Mer vil han ikke utdype.

- Bekrefter rettslige bevis

Men ifølge flere medieoppslag i tyske aviser, har det statlige tyske rettsvesenet gjennomsøkt både bedriftslokalene til Acrylicon, samt private eiendommer i Stockstadt i Bayern og i Mecklenburg-Vorpommern, som tilhører den tyske produksjonslederen ved fabrikken i Neustadt-Glewe.

­– Det tyske rettsvesenet har bekreftet at bevismidler er sikret, og at det dreier seg industrispionasje, hevder salgsdirektør Henning Simon i Silikal GmbH i Frankfurt i en telefonsamtale med Byggeindustrien.