Foto: Ole Harald DaleFoto: Ole Harald DaleFoto: Ole Harald DaleFoto: Ole Harald DaleFoto: Ole Harald DaleFoto: Ole Harald Dale

NCC-øvelse: Alltid noe å lære

Tirsdag 17. november arrangerte NCC og Bergen Brannvesen en brann- og redningsøvelse i Flesland Renseanlegg.

Flesland Renseanlegg er under bygging sørvest for rullebanen på Bergen Lufthavn Flesland. Anlegget skal være ferdig neste høst. Fjellhallene i anlegget er ferdig utsprengt. Ansatte i NCC og underentreprenører visste at det skulle holdes en øvelse i løpet av uke 47, men de visste ikke hvilken dag den skulle holdes.

Klokken 09.00 slo NCC alarmen på og kl 09.13 ankom Bergen Brannvesen med tre biler. Brannmennene rigget en vogn kalt Pluto og gikk inn i en av de to tunnelene inn til fjellanlegget. Pluto er en mobil luftbank som gjør at røykdykkerne kan koble seg til slik at deres egne flasker ikke tappes for luft unødig. Vognen kan også brukes til å frakte to forulykkede på.

Et bygg i av hallene ble fylt med røyk fra en røykmaskin og en dummy var gjemt et sted i fjellhallene. Etter en halv time kom røykdykkerne ut av fjellanlegget med dummyen liggende på Pluto. Da hadde de også gjennomsøkt hallene for å sjekke at alle de 32 personene som jobbet inne i fjellet denne dagen hadde forlatt stedet.

Bergen Brannvesen syntes øvelsen gikk greit for sin del. Brannvesenet ønsket at en person stod på veien inn til anlegget og viste hvor de skulle kjøre og at denne personen ble stående under hele øvelsen slik andre etater som kom senere (ambulanser oa) også kunne få vite hvor de skulle. Brannvesenet påpekte at man ikke skal være flau over å finne ting man kan bli bedre på i slike øvelser, det er alltid noe å lære.

Konklusjonene på et evalueringsmøte etter øvelsen var at registrering av personer som forlot hallene fungerte, at det må settes opp tydelige skilt som viser hvor man skal samles ved evakuering, at sirener bør slås av etter at brannvesenet er kommet slik at de ikke forstyrrer brannvesenets samband og at plassering av sirener må justeres ettersom arbeidet i anlegget går fremover.