Kastellodden

På starten av 1700-tallet ble det bygget et beskyttende kastell på odden ved innseilingen til Mandal. I dag er området forvandlet til 56 moderne leiligheter.

Fakta

Sted: Mandal
Prosjekttype: Totalentreprise
Entreprisekostnad eks mva:
180 millioner kroner
Bruttoareal: 9.000 kvm
Byggherre: Kastellodden AS
Totalentreprenør: AF Kruse BRG
Arkitekt: SMS Arkitekter
Rådgivere: RI-B: Arentz og Kjellesvik l RI-V: Løyning l RI-V-rør: Løyning
l RI-E: Rambøll l RI-Akustikk: Sinus l RI-Brann: Rambøl l FDV: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: TT Anlegg og Transport og Anlegg l Landskap: Landskapsentreprenøren l Betong-
arbeider: Kruse Smith Entreprenør l Betong: Unicon l Tømrer: BRG Entreprenør l Taktekker: Icopal l Rekkverk: Glass og Metall l Maler: MJA l Parkett: Bo Andren l Mur og flis: Murmester Arnt Kristensen l Tekniske anlegg (rør, ventilasjon, elektro): ERV Teknikk l Branntetting: Agder brannsikring l Dør og beslag: Låsmontøren l Blikkenslager: Lindesnes Blikk l Stålbæring: Bårdsen Smie l Alu.fasader og dører: Tore Andersen l Kjøkken: Strai Kjøkken l Sparkel gulv: A-plan l Byggevarer: Neumann l Hulldekker, prefab.trapper og -balkonger: Nor Element l Heier: Schindler

I det som er i ferd med å gå fra å være et industriområde med lange tradisjoner til et attraktivt boligstrøk, har sørlandsselskapene Kruse Smith og BRG nylig overlevert de siste to av totalt fem boligblokker på Kastellodden i Mandal.
– De første tre ble ferdig før sommeren, og i oktober overleverte vi de siste to blokkene til eiendoms-
selskapene våre, sier prosjektleder Jan Ludvik Ilebekk fra BRG Entreprenør.
Han har ledet de to entrepre-
nørene i et arbeidsfellesskap i byggeprosjektet som startet ved årsskiftet 2013-2014.

Ny vår for industriområde
Det siste som lå på tomta der de første beboerne nå har funnet seg til retten, var Mandal teppeveveri. I det som en gang i tiden var et industriområde med jern-
støperi, trebruk, garnspinneri og sementstøperi har, leilighetsprosjektene i løpet av de siste årene sneket seg utover fra Mandal sentrum mot idylliske Sjøsanden strand.
– Det er klart at dette området har blitt løftet, og etter hvert som nye prosjekter settes i gang her ute blir det bare enda finere, sier Ilebekk.

9.000 kvadratmeter
Boligarealene er totalt på rundt 5.500 kvadratmeter. Under store deler av tomta er det bygget en 3.500 kvadratmeter stor parkeringskjeller med plass til 77 biler. Det er selvfølgelig heis rett opp til alle de fem blokkene som inneholder leiligheter fra 60 til 194 kvadratmeter.
Alle leilighetene har varmepumper med kjøling, og trykktesting under byggingen viste et lekkasjetall så langt ned som 0,39.
Mens kjelleren er plassbygd, er det ellers brukt ferdige betongelementer, stålkonstruksjoner og hulldekker. Langs elva skal det etter planen bli en strandpromenade som går fra sentrum til Sjøsanden. Derfor er det lagt næringsarealer i første etasje mot elva og beboernes båtplasser. Nærheten til elva blir et gode for de som slår seg ned på Kastellodden, men kan by på hodebry for en prosjektleder.
– Å hindre elvevannet i å trenge inn i tomta har vært en av de kontinuerlige utfordringene.

Nok et samarbeid
I løpet av de siste årene har det blitt en del samarbeids-
prosjekter for Kruse Smith og BRG. Det mest markante er kanskje Aquarama i Kristiansand, landets største OPS-prosjekt utenfor veisektoren. De to eiendomsselskapene eier Kastellodden-prosjektet 50/50, og mens BRG har ledet byggeprosjektet er prosjekteringslederen fra Kruse Smith.
– Det er alltid en utfordring å forholde seg til et annet selskap, men for vår del har det gått veldig fint. Teamene har samarbeidet bra og det har vært stor toleranse selskapene mellom, forteller prosjektlederen.
Mens Kruse Smith har hatt alt av betongarbeid, har tømrerne vært fra BRG.

Lærdom fra skoleprosjekt
For å sikre god fremdrift har prosjektlederen tatt med seg en metode han brukte for første gang under utbyggingen av Mandal videregående skole. De elementbygde alle veggene nede på dekket før de heiste de ferdige veggene på plass.
– Dette gjør at vi slipper å bygge stillaser og mannskapene kan stå på dekkekanten bak rekkverk og i plattformlifter når de monterer ytterveggene, forklarer Ilebekk.
– Vi har også lyktes bra med den krevende logistikken forøvrig. Underentreprenørene har vært lojale mot planen og vi har hatt god kontroll med ukentlige fremdriftsmøter, fortsetter han.
Dette var medvirkende faktorer til at leilighetene ble levert i tide med god kvalitet.
– Seks av leilighetene hadde ikke en eneste liten mangel ved overtakelse, så det synes jeg sier mye om kvaliteten, sier prosjektlederen.
I HMS-arbeidet har prosjektlederen først og fremst fokusert på det betydelige arbeidet i høyden og i monteringen av de tunge elementene.

Utsikt og uteplasser
Det er SMS Arkitekter i Kristiansand som står for utformingen av prosjektet. Fasadene veksler mellom teglstein og puss, og er rikelig utsmykket med utstående og inntrukne flater.
– Bebyggelsen er organisert i punkthus, mindre og sluttede enheter som slipper lys og luft inn i fellesområdet. Mellom-
rommene utnyttes til private hager og lune, intime møteplasser ved inngangene, sier daglig leder, sivilarkitekt Heidi Nilssen.
Toppetasjene i byggene som ligger tettest på annen bolig-
bebyggelse er trukket tilbake for å dempe høyden mot omgivelsene. Uteplasser og utsikt er viktige salgsargumenter for leiligheter som disse. Noen av leilighetene har havutsikt, mens andre kan speide inn mot Mandal sentrum.
– Uteplassene i form av hage med treplatting og plen på bakkeplan og balkonger i de øvrige etasjene er plassert på husenes hjørner, for å åpne leilighetene opp for sol og utsikt, sier arkitekten.
Da Byggeindustrien var på besøk like etter siste overtakelse i oktober, var 46 av 56 leiligheter solgt.

Kanoner hyller historien
På den lille høyden ved leilighetene har man anlagt et utkikkspunkt med tre kanoner som «beskytter» Kastellodden. Kanonene er støpt av Mandal Casting og har kommunevåpenet som dekor. Kanonene peker mot det som på andre siden av elva fortsatt er industriområde. Potensialet for å utvikle noen av Mandals flotteste beliggenheter også der bør være innlysende for en hver eiendomsutvikler.


Flere prosjekter