Klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nye bygg får skjerpede energikrav

Regjeringen skjerper energikravene til nye bygg. Med dagens regler blir nye bygg opptil 25 prosent mer energieffektive.

De nye energikravene som Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fastsatt, innføres

Les mer om de nye kravene her

som en oppfølging av klimaforliket i Stortinget.

Kravene legges inn i byggteknisk forskrift, og betyr at nye bygg vil bli om lag 20-25 prosent mer energieffektive sammenlignet med i dag.

Kravene er i tråd med klimaforlikets mål om passivhusnivå, og oppnås blant annet med bedre vinduer, mer isolering og mer effektive tekniske systemer. Alle nye bygg skal dessuten varmes opp med klimavennlig energi.

De nye kravene gjelder fra årsskiftet og innebærer også et forbud mot all installasjon av fossil energi i nye boliger og bygg.

– Bygg står for 40 prosent av energibruken i Norge, og mye går til oppvarming. Nye energikrav vil spare like mye energi som om lag 50.000 husholdninger bruker per år. Det er bra både for forbrukerne og for miljøet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Noen kan få unntak

Kravet til energiforsyning blir ifølge Regjeringen enklere enn i dag og åpner for økt mulighet til å bruke elektrisitet til oppvarming, som panelovner, i nye bygg.

Små boliger og bygg, små fritidsboliger (under 70 kvadratmeter), og laftede boliger og bygg kan få unntak fra kravene. Bygg som produserer lokal fornybar elektrisitet, som solceller, kan få noe lempeligere krav til energieffektivitet.

- Regjeringen ønsker raskere, enklere og rimeligere boligbygging. Da er det viktig at regelverket er fleksibelt, enkelt å forstå og at det legger til rette for lavere byggekostnader. De nye energikravene skal bidra til dette, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding.

De nye energikravene skal gjelde fra nyttår. Det vil være en overgangstid på ett år, fra 1. januar 2016 til 1. januar 2017, hvor byggenæringen kan velge mellom nye eller gamle energikrav. Hensikten er at byggenæringen og kommunene skal få tid til å tilpasse seg til nye energikrav.

Kritisk til overgangsordning
Overgangsordningen er tidligere ikke blitt like godt mottatt av alle i næringen.

Bransjetoppen Jon Karlsen, styreleder i Norsk Byggtjeneste og administrerende direktør i Glava, var kritisk til overgangsperioden på ett år da Jan Tore Sanner presenterte den under Bygg Reis Deg tidligere i høst.

- Det er synd at det alltid skal opereres med overgangsperioder når slike regelendringer innføres i Norge. Det er en rar praksis vi ikke ser i andre land, sa Jon Karlsen til Byggeindustrien.

Etterslep

Han ville heller hatt en lenger frist før man satte i gang for fullt, eller at man gikk rett over på den nye ordningen ved årsskiftet.

- Ulempen med en overgangsordning er at du alltid får et etterslep og at man over flere år leverer på noe som ikke har den optimale «tekken», sa Karlsen til Byggeindustrien.

Endringene av energikravene til nye bygg skjer etter en grundig høringsprosess. Over 200 høringssvar er behandlet. Den nye forskriften balanserer ulike hensyn, blant annet behov for skjerpede krav, fleksibilitet ved valg av energikilde, forenkling av regelverket og kostnadseffektivitet.