− Dette er virkelig et paradigmeskifte innen seriøsitetsarbeidet, sier administrerende direktør Kari Sandberg i EBA. (Foto: Kjetil Ekkeren)

- Et paradigmeskifte i seriøsitetsarbeidet

De nye kravene for offentlige kontrakter skal bidra til økt seriøsitet i næringen.

− Dette er virkelig et paradigmeskifte innen seriøsitet. For første gang er alle enige om felles kontraktsbestemmelser, sier administrerende direktør Kari Sandberg i EBA.

Statsbygg lanserte sine kontraktsbestemmelser allerede 16. september i år.
Stiller krav

De nye bestemmelsene stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår, HMS-kort, krav om 40 prosent faglærte håndverkere og sju prosent lærlinger i prosjektene, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA), begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører. Bestemmelsene sikrer også adgang til kontroll og revisjon av at kravene etterleves.

̶ Vi har vært pådrivere for at næringen skal fokusere på kompetanse og utdanning. Dette er nok et skritt i riktig retning, sier Sandberg.

I BNLs rapport "Enkelt å være seriøs", har også et av de viktigste sakene vært knyttet til den såkalte "Modul 2" som krever at alle som jobber i byggebransjen minst må ha svennebrev. Effektivt og målrettet tilsyn med oppfølging og kontroll av etterlevelse i bestemmelsene blir kanskje et at de mest kritiske punkt for å rydde useriøse aktører vekk fra bransjen.

̶ De felles kontraktsbestemmelsene blir et viktig bidrag til å sikre seriøsitet og like konkurranseforhold. Vi håper alle statlige og kommunale oppdragsgiverne vil benytte dem innenfor bygg og anlegg, sier Anne Cathrine Jacobsen, seniorrådgiver i Difi.

Hun presiserer at de ikke vil være passende for alle kontrakter.

− Det vil også være proporsjonalskrav tilknyttet dette, sier hun.

De anbefalte seriøsitetskravene omfatter dels forhold som etter regelverket må kontraktreguleres, og dels bestemmelser som anbefales brukt.

- I noen av bestemmelsene er det lovkrav man uansett må følge. På andre områder er det frivillighet. Kontraktbestemmelse er ment som et verktøy for de som ønsker å iverksette slike tiltak og bruke slike kontraktsvilkår, sier Kristine Vigander, advokat i KS.

Vigander sier at de nye kontraktsbestemmelsene vil være et viktig bidrag for å unngå arbeidsulykker og økonomisk kriminalitet.

− Vi ønsker også å bidra til rekruttering til næringen og at de som rekrutteres får en god fagutdannelse. Det vil heve kvaliteten på det som bygges. God kvalitet er også god samfunnsøkonomi ved at man unngår tvister i etterkant, sier hun.

− De nye bestemmelsene er et viktig bidrag til mer seriøsitet, men under forutsetning av at det etterleves og kontrolleres. Om det bare står på papiret, er det ikke mye verdt, sier hun.

Krevende

Jacobsen i Difi sier at det vil bli krevende for oppdragsgiverne å følge opp dette.

− Det er likevel det viktigste, sier hun.

I EBA blir de nye kontraktsbestemmelsene som statlige og kommunale byggherrer nå oppfordres til å benytte, tatt imot med stor glede.

− Helheten i dette gjør at man tar et langt steg videre i seriøsitetsarbeidet. Et definert krav til å bruke fagarbeidere i prosjektene har ikke akkurat vært vanlig fram til i dag, sier Sandberg i EBA.

Hun sier at krav om 40% kan syntes lite ambisiøst, men når alle prosjekter har minst 40 prosent fagarbeidere vil det føre til at hele næringen må heve seg.

̶ Ett sted må vi starte, dette er ikke slutten på arbeidet, men begynnelsen, påpeker hun.

Her kan du lese de nye kontraktsbestemmelsene

− Dette er en sak med stort positivt fortegn for byggenæringen. Her gis det et klart råd til statlige og kommunale byggherrer; innfør dette og hjelp oss med seriøsiteten i bransjen vår, fastslår EBA-sjefen.

Kristine Vigander, advokat i KS (t.v.) og Anne Cathrine Jacobsen, seniorrådgiver i Difi.