Loe satser på eget industrivern

Ved Loe Rørprodukters anlegg trenes det jevnlig på å håndtere uønskede hendelser. Målet er å forebygge skader. Blant tiltakene er Loe Rørprodukters eget industrivern.  

I henhold til forskrift om industrivern, forvaltet av næringslivets sikkerhetsorganisasjon, som sorterer under Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap, skal en virksomhet som har flere enn 40 ansatte og som sorterer under en gitt næringskode, ha internt industrivern.


Loe Rørprodukter har totalt 71 ansatte, hvor 54 er lokalisert på Hokksund, og har i flere år arbeidet aktivt med å etablere sitt industrivern. Dette ble grunnlagt i forbindelse med åpningen av den nye rørfabrikken på Hokksund 1. september 2011. Eieren av fabrikken, Lars Loe, gav ansvaret for å etablere satsingen til Kay Lien.

– Det har forekommet uhell ved Loe Betongelementer. I 2010 var det også et alvorlig uhell på den gamle rørfabrikken. Da Lars Loe gav meg ansvaret for å opprette Loe Industrivern var han krystallklar på at ved den nye fabrikken skal alt være i henhold til regelverket, blant annet med et funksjonelt industrivern, forklarer industrivernleder Kay Lien.

– Enkelt og virker

Oppdraget var å etablere et industrivern som er fornuftig dimensjonert. Lien har bakgrunn fra Forsvaret. Han vet at forutsetningen for at slike planer virker, er at de er enkle og forståelige.

Industrivernlederen har med seg et innsatslag som består av fire personer, pluss en innsatsleder. Videre har Industrivernet eget personell som bidrar med teknisk støtte, varsling og kommunikasjon. Selv utgjør Kay Lien og fabrikksjef Bjørn Ødegård redningsstaben, som er ledelsens instrument ved en eventuell hendelse.

Alle som er involvert i industrivernet har ordinære stillinger ved bedriften, og er pålagt bestemte ansvarsområder i tillegg til disse. Selv er industrivernlederen transportleder i det daglige.

Allsidige øvelser

Innsatslaget har eget arbeidstøy merket med industrivern. Det bidrar til å gi de andre ansatte daglig påminning om industrivernarbeidet. Det mest synlige innslaget i sikkerhetsarbeidet er nok likevel Loe Rørprodukters egen brannbil, spesielt instrumentert for Loe.

– Synliggjøringen skaper økt bevissthet og interesse for HMS i det daglige. Brannbilen bruker vi selvfølgelig i det praktiske forebyggende arbeidet, forklarer Kay Lien.

Blant tiltakene er rutiner for regelmessige øvelser. Bare i høst og vinter gjennomførte bedriften 16 aktiviteter for å få på plass og drille basiskunnskapen til industrivernet.

Da øver de både på driftstekniske utfordringer og ulykker, inkludert høyderedning. De har trent på rappellering fra 50 meter, de trener på hjertestarting og har øvd på å rappellere med pasient på båre. Ras på varelager, evakuering knyttet til utslipp av diesel, brannslukning med utrykning av egen brannbil og lensing i tilfelle gruvene under støypemagasinene fylles av vann, er andre ting de har trent på. Ved lensing brukes for øvrig Loes brannbil, som er utrustet med fullt pumpeutstyr.