Den nye AF-sjefen Morten Grongstad kunne presentere gode tall for årets tredje kvartal.

Grongstad fokuserte på sikkerhet i kvartalsdebut

På tross av nok et rekordresultat valgte den nye AF-direktøren Morten Grongstad å legge ekstra vekt på sikkerhet i sin første kvartalspresentasjon.

AF Gruppen la frem sitt beste tredje kvartal noensinne, med fremgang i alle konsernets seks sylindre.

– Jeg har hørt at det er vanlig å bruke sin første presentasjon til å rydde i skapene, men her var det godt ryddet fra før av, sa den nye AF-direktøren Morten Grongstad på investorpresentasjonen fredag morgen. Dermed kunne han bruke mest tid på HMS i sin første presentasjon, som tilfeldigvis falt på fredag 13.

H1-verdi på 1,0

- Sikkerhet sitter i ryggmargen vår på en sånn måte at det former oss som selskap. Det er uakseptabelt for oss å akseptere at skader på folk er noe som vi skal ta med oss som en konsekvens av det vi driver med, understreket han.

AF Gruppen har hatt en lav skadefrekvens hittil i år. H1-verdien, antall fraværsskader pr. million arbeidstimer, er på 1,0, og helt identisk med fjoråret på samme periode. Mens H2-verdien, antall personskader pr. million arbeidstimer, var på 8,6.

Grongstad understreket at han ikke er tilfreds med utvikling, spesielt med tanke på at H1-verdien har gått opp igjennom året. AF Gruppen har også hatt en alvorlig ulykke med dødelig utfall. Seks av sju H1-skader kom i oppkjøpte selskap, og fem av sju var hos underentreprenører.

Han understreket også at det er likegyldig for AF Gruppen om det er egne ansatte eller ansatte hos underentreprenører som skader seg, så lenge det skjer på AF-byggeplasser.

Stiller HMS-krav

Grongstad er ikke i tvil om at HMS er viktigere enn bunnlinje, men mener også at gode HMS-rutiner bidrar positivt økonomisk.

– Vi ser at kunden begynner å sette krav. På E18 Fosskolltunnelen (som AF fikk i tredje kvartal, red. anm.) stilte Statens vegvesen krav til hvilken H1-verdi du måtte ha. Vi hadde levd bedre om de hadde satt den lavere enn 8, men registrer at det er et stigende fokus på det, fortalte han.

Lært av offshore

I likhet med andre aktører i byggenæringen peker han på offshorenæringen som en viktig ledesnor i HMS-arbeidet. Vendepunktet for AF Gruppens HMS-satsing kom da de jobbet for Shell på Kollsnes i 1991. Den gang opplevde selskapet tre hendelser på kort tid etter oppstart.

– Vi lærte at dette handler om lederskap. Hver enkelt hendelse kan unngås ved å ta de rette avgjørelsene. I dag har vi en jobb for Shell og Kværner på Nyhamna, og nå har våre 400 ansatte der passert en million arbeidstimer uten fraværsskader, fortalte han.

Grongstad og AF Gruppen er tydelige på at hele ledelsen skal involveres dersom det skjer ulykker som kan føre til fravær, og direktøren forteller at det ikke går mange minutter fra hendelsen til han får beskjed om det.

– Man skal føle det på kroppen hver gang noen skader seg. Skjer det noe, så skal vi være på helt opp til ledelse og være tilstede. Vi kommer aldri til en H1-verdi på null hvis vi behandler det som statistikk. Vi må ha fokus på å skjønne det, gikk det bra, får man rett behandling og hva kan vi gjøre for å hindre det. Det lærte vi på det første offshoreprosjektet vårt på Kollsnes i 91, sa han.