Snur det i 2016?

Mange er urolige for hvordan det skal gå med den norske økonomien. Enkelte steder i landet begynner pessimismen å råde, mens det andre steder nærmest går for full maskin. Men det er ikke noen tvil om at nedgangen innen olje- og gass har hatt en relativt stor innvirkning på økonomien og fremtidstroen. Men dette kan snu allerede neste år.

Dag Aarnes i NHO presenterte torsdag sine fremtidsscenarier for norsk økonomi foran byggevareprodusentene. Han dro der frem to sannsynlige scenarier for den nærmeste fremtiden. Han peker på at det er 70-80 prosent sjanse for at utviklingen snur i positiv retning allerede neste år. Dette scenariet legger opp til en fortsatt høy ledighet, på rundt 4,5 prosent, en utflating i nedgangen i oljevirksomheten, en gradvis vekst i fastlandsinvesteringene og en jevn konsumvekst og utflating av boligprisene. Selv om det er mange dyste spådommer ute og går for tiden, kan det likevel være mye som tyder på at det snart vil gå mot bedre tider for en samlet norsk økonomi. Nøkkelen blir utviklingen i privatforbruket.

Fallet innen oljevirksomheten vi har vært gjennom har helt klart hatt innvirkning på hele den totale norske økonomien. Fallet i oljeinvesteringene har vært på 70-80 milliarder kroner. Undersøkelser som NHO har gjennomført hos sine medlemsbedrifter viser også at de forventer en relativt kraftig nedgang i investeringene, faktisk blant de mest pessimistiske signalene på de siste 15 årene. Også virksomhetene innen BNL-familien har relativt lave forventninger i forhold til tidligere undersøkelser.

Men den samlede norske økonomien holder seg likevel relativt stabil. Aarnes peker på to forhold som gjør at den norske økonomien i stor grad skiller seg fra andre land det kan være naturlig å sammenligne seg med. For det første har vi en flytende valutakurs, og den norske kronen har falt kraftig i verdi den senere tiden, som er godt nytt for eksportindustrien. Økningen innen eksportindustrien alene oppveier hele nedgangen innen olje og gass, så vi skal ikke undervurdere makten i kronekursen. Dessuten påvirker kroneverdien også importen av varer. Samtidig vil vedvarende lave renter være positivt i forhold til et oppgående boligmarked.

Men det om skiller oss aller mest fra andre land, er at vi har en stat som nærmest flommer over av penger. Med oljefondet har offentlige myndigheter stort handlingsrom å investere for innen de riktige områdene for å hindre en hardere landing. En sammenligning med andre land med høy gjeld blir derfor helt feil. Med så mye penger på bok kan både staten og kommunene kjøre på med investeringer som er med på å holde hjulene i gang. Aarnes mener at dette kan føre til at vi kommer unna den store nedturen – i hvert fall om vi sammenligner oss med andre land.

Dermed mener økonomen i NHO at vekstbildet snur oppover neste år. Men om det andre alternativet, krisescenariet slår inn, – for eksempel ved en kraftig prisnedgang på boliger, blir bildet et helt annet. Da går vi mot en nullvekst. Da blir arbeidsledigheten på over fem prosent, vi kan oppleve en boligboble med påfølgende gjeldskrise, en vedvarende lav oljepris som fører til en ytterligere nedgang i oljeinvesteringene og ikke minst en negativ vekst i den innenlandske etterspørselen.

Vi velger å tro Aarnes og co når de sier at hovedscenarioet er at vekstbilder snur i 2016 – og at vi står foran en positiv utvikling i økonomien.