Enova investerer 138 millioner i biokullanlegg på Follum

Det statlige selskapet Enova investerer 138 millioner i et produksjonsanlegg for biokull på Follum i Buskerud. Anlegget vil redusere verdens CO2-utslipp med 400.000 tonn årlig.

Biokullet skal produseres gjennom en samarbeidsavtale inngått mellom Treklyngen, som er et datterselskap i Viken Skog-konsernet, og Arbaflame som har patent på produksjonsteknologien. Anlegget skal ha en produksjonskapasitet på opptil 200.000 tonn i året. Dette vil redusere verdens CO2-utslipp med 400.000 tonn årlig, skriver Enova i en pressemelding.

Biokullet er laget av 100 prosent trevirke og har tilnærmet samme egenskaper som fossilt kull. Det betyr at det er mulig å erstatte fossilt kull med fornybart biokull, uten at kullkraftverkene må gjøre større ombygginger, skriver Viken Skog i en pressemelding.

– Biokull kan bli et svært viktig bidrag til å redusere klodens totale CO2-utslipp gjennom å erstatte fossilt kull. Det gjør det til en fremtidsrettet energiform som også kan bidra til å gi norsk skogsindustri et etterlengtet løft, sier daglig leder i Treklyngen AS, Rolf Jarle Aaberg.

Næringsminister Monica Mæland (H) sier det grønne skiftet gir nye muligheter for skogsindustrien.

– Det er derfor gode nyheter at biokullanlegget får støtte. Gode rammevilkår og støtte fra virkemiddelapparatet gjør at prosjektet nå er et skritt nærmere realisering, sier Mæland.